De vijf deelnemende bedrijven zijn Pelle's in Deurningen, Melkbeernke in Denekamp, De Wal in Ootmarsum, Marcook's in Lonneker en 't Raedthuys in Losser. ,,We hebben een week of drie geleden al eens bij elkaar gezeten om dit concept te bespreken", vertelt Pim Naafs van 't Raedthuys namens de vijf. ,,Nu we de deuren weer moeten sluiten hebben we het initiatief definitief opgepakt. In het weekeinde van 7, 8 en 9 januari willen we echt van start gaan. En het is de bedoeling dat we er net zolang mee doorgaan als de huidige lockdown duurt."
Deelnemers die met de auto langs de vijf bedrijven gaan, krijgen onderweg niet alleen een vijfgangenmenu voorgeschoteld, ook kunnen ze meedoen aan een soort escaperoom. Naafs tegen Tubantia: ,,Zonder de details te verklappen is de auto een escaperoom. Mensen kunnen aan de hand van aanwijzingen tot een oplossing komen. En uiteraard moet, voordat ze bij het volgende bestemming zijn, een deel van de puzzel zijn opgelost."
Lees ook: Weer grote kerstdrukte rond bezorgmaaltijden door sluiting horeca
Gasten beleven een mooie middag en avond, voor ondernemers heel welkome steun
Daarvoor krijgen de deelnemers voor de rondrit een filmpje te zien. Daarin wordt de bedoeling uitgelegd van de activiteit. Naafs: ,,Wij denken dat het echt iets heel leuks is. Het concept van de rondrit met de auto en onderweg eten is natuurlijk al bekend. Door er een spel in te integreren, denken we toch een uniek concept te hebben dat nog nergens anders is."
Het initiatief moet de bedrijven door de zoveelste lockdown helpen. ,,Het gaat daarbij ons niet alleen om de verdiensten", zegt Naafs. ,,Dit soort initiatieven ontwikkelen en opzetten geeft ook energie. We moeten dezer dagen als horeca heel creatief zijn, dat is wel duidelijk. Alleen zo komen we door deze moeilijke periodes heen." Behalve het eten en de activiteit krijgen de deelnemers ook een mooie route door Twente voorgeschoteld. ,,We zetten de mensen iets heel leuks voor, denk ik. Zij beleven een mooie middag en avond, voor ons is het heel welkome steun."
Zakelijk gezien zou ik de deur beter op slot kunnen doen, maar dat wil ik niet. Ik heb een heel fijn team, dat ik aan het werk wil houden
Joris ten Wolde, eigenaar QuaKoken
Drive Dine Escape is een extra activiteit van de vijf deelnemende horecazaken
Naafs benadrukt dat Drive Dine Escape een extra activiteit is van de vijf deelnemende horecazaken. ,,Daarnaast hebben we nog ieder ons eigen bestellen en bezorgen. We hopen natuurlijk dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is zodat we weer gewoon open kunnen. Tot dat moment hopen we met onze activiteit verder te kunnen."
Waar andere horecaondernemers de komende weken de deuren dichtdoen, is Joris ten Wolde, eigenaar van het Oldenzaalse restaurant QuaKoken, dat niet van plan. Sterker nog, hij is de hele maand volgeboekt. ,,We gaan door met het veurdeurdiner waarbij we bij mensen voor de deur de maaltijd bereiden en we bezorgen dinerpakketten aan huis", zegt Ten Wolde. ,,Maar denk maar niet dat ik er ook maar iets aan verdien. Zakelijk gezien zou ik de deur beter op slot kunnen doen, maar dat wil ik niet. Ik heb een heel fijn team, dat ik aan het werk wil houden. Wat gaan ze doen als ik de zaak dichtdoe? Ik wil hen niet verliezen."
Teleurstelling is minder groot dan de vorige keer, toen de horeca op slot ging
Ten Wolde had de lockdown ver van tevoren al zien aankomen. De teleurstelling is dan ook minder groot dan de vorige keer, toen de horeca op slot ging. Toen bleef hij zoveel mogelijk aan het werk om de kas maar te spekken. Uiteindelijk kostte hem dat alleen maar geld. ,,We dachten dat ondernemen de verstandigste keuze was, maar de overheid moedigt dat juist niet aan", legt de Oldenzaalse ondernemer uit. ,,De regel is: hoe meer omzetverlies, hoe meer compensatie. Dus nu doen we wat kan en mag, maar niet te veel zodat we niet weer gestraft worden."
Lees ook: Hoge Raad: Winkels en horeca hebben recht op huurkorting door coronamaatregelen
'Het verschil met de vorige lockdown is dat er toen veel empathie was'
Sinds de aankondiging van de lockdown staat de telefoon in zijn restaurant roodgloeiend. Ten Wolde heeft zijn handen vol aan telefoontjes van mensen, die hun reservering aan willen passen omdat ze nu met minder mensen aan de kersttafel zitten. Ook komen er annuleringen binnen. Ten Wolde: ,,Het verschil met de vorige lockdown is dat er toen veel empathie was. Mensen dachten mee met ons en vroegen wat er nog wel mogelijk was. Dat is nu niet het geval. Ze annuleren gewoon, terwijl ik wel kosten heb gemaakt." Ondanks de zoveelste tegenslag voor de horeca, houdt Ten Wolde de moed er in. ,,Ik weet niet hoelang we dit volhouden. Maar we moeten positief blijven. Het motiveert niet om het er de hele tijd over te hebben."
,,Voor de komende kerstdagen hebben we de menukaarten van vorig jaar maar weer van stal gehaald", reageert Maurits Huiskes van Eetcafé Plexat in De Lutte. ,,Doordat de maatregelen zo kort voor kerst zijn afgekondigd, is er gewoon te weinig tijd om echt helemaal iets nieuws te bedenken. Voor kerst en oud en nieuw kunnen de mensen gourmet vlees- en visschotels en luxe saladeschalen bestellen. En daarnaast ook gerechten van de afhaalkaart. Voor 's avonds gaan we nog een mooie schaal met borrelbites maken."
Investeren in slechte tijden is goed, als je maar een buffer overhoudt. Want na de feestdagen klapt alles in
Maurits Huiskes, eigenaar eetcafé Plexat
Verdiende geld onder meer geïnvesteerd in de aanschaf van 81 zonnepanelen
Huiskes loopt deze maandagochtend met de kwast door Steaks & Bites op de verdieping om wat schilderwerk te verrichten. Zondag is hij begonnen met annuleren van de reserveringen voor kerst. ,,Boven en beneden zat het bomvol. We hadden eerst iedereen al gevraagd om wat vroeger te komen. Nu kunnen we alles weer afzeggen. De meeste per mail en vandaag bel ik de laatste. Het afhalen van de bestellingen en afhaalkaart kan nu beide dagen tot vijf uur 's middags. Die tijd houden we aan. Heeft het personeel nog een mooie avond."
De uitbater vertelt dat zondag meteen al twee boa's op het terras stonden, omdat de mensen daar niet meer mogen zitten. ,,Ook de ouderen niet. We hebben de stoelen weggehaald en er statafels neergezet", stelt Huiskes. Hij zag de harde lockdown al wel aankomen. ,,Afgelopen terrasseizoen hebben we prima gedraaid. Het verdiende geld hebben we onder meer geïnvesteerd in de aanschaf van 81 zonnepanelen. Die komen binnenkort op het dak. Daar was nog een mooie subsidie voor. Als we dit hadden geweten, was dat misschien toch wel uitgesteld. Maar investeren in slechte tijden is goed, als je maar een buffer overhoudt. Want na de feestdagen klapt alles in. We zijn wel blij dat we het aantal afroepkrachten hebben kunnen uitbreiden van 34 naar 41."
Lees ook: The Avocado Show must go on, mét of zonder overheidssteun