Nieuws Evenementen

Van ID&T, F1 Zandvoort tot Paaspop: vrijdag kort geding tegen de Staat

Organisaties als Paaspop, Apenkooi, Par-T en F1 Dutch Grand Prix Zandvoort sluiten zich aan als mede-eiser bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen had de festivalorganisator, bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor, vrijdagavond al bekendgemaakt een kort geding aan te spannen. Deze dient vrijdag om 10.00 uur.

Van onze redactie 12 juli 2021

Laatste update: 13 juli 2021 09:00

I Den T kort geding kabinet corona

Geen grote meerdaagse evenementen meer deze zomer? Foto: ID&T

Maandagmiddag sloten ruim dertig andere partijen zich bij ID&T aan. Het gaat om onder meer de organisatoren achter Paaspop, DGTL, 7th Sunday, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort, Zwarte Cross, Lakedance, Het Amsterdams Verbond, Hullabaloo Festival en LatinVillage.

Beslissing kabinet volgens eisende partijen onzorgvuldig voorbereid en onjuist

De partijen zijn het niet eens met de onlangs genomen beslissing van het kabinet, om publieksevenementen zonder vaste plaatsen en stoelnummers categorisch te verbieden. Zij zien de beslissing als onzorgvuldig voorbereid en onjuist. De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan.

Deze voorwaarden voor het organiseren van een veilig evenement, zonder anderhalve meter afstand, zijn opgesteld aan de hand van gedegen onderzoek en de uitvoerige experimenten die Fieldlab Evenementen eerder dit jaar hebben uitgevoerd. Deze zijn tevens onderschreven door het kabinet.

''Dat zoveel partijen uit de markt zich bij ons aansluiten geeft goed weer wat de impact is op de hele publieksevenementenbranche''

Ritty van Straalen, ceo ID&T

Ritty van Straalen, ceo van ID&T: ,,We zijn de afgelopen dagen overweldigd door steunbetuiging vanuit onze bezoekers, artiesten en partners. Dat zoveel partijen uit de markt zich bij ons aansluiten, geeft goed weer wat de impact is op de hele publieksevenementenbranche.”

Besluit is volgens organisator F1 Dutch Grand Prix Zandvoort internationaal niet uit te leggen

,,Ook als grootschalig sportevenement hebben wij te maken met een lange aanlooptijd en grote financiële risico’s. Het is daarnaast voor ons internationaal niet uit te leggen dat we minder dan drie weken voor aanvang van het evenement pas duidelijkheid hebben over de voorwaarden waaronder we het evenement kunnen organiseren'', vult Imre van Leeuwen, algemeen directeur bij F1 Dutch Grand Prix Zandvoort, aan. ,,Het is extra zuur dat we, ondanks het goede werk van Fieldlab Evenementen én de hoge vaccinatiegraad die Nederland bereikt heeft, straks ondanks dat het veilig kan, mogelijk niet in staat zijn er voor het oog van de wereld een groot succes van te maken.”

Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen konden plaatsvinden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands Elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

Lees ook: Premier Rutte biedt excuses aan voor te snelle versoepelingen

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg voelt zich schofterig behandeld

Niet alleen Ritty van Straalen van ID&T is uiterst ontstemd. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is ‘laaiend’ op het kabinet. Zijn festival zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten als de maatregelen op 14 augustus weer zouden vervallen. ,,Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: ‘je ziet maar hoe je het oplost’”, zegt Van Eerdenburg, tegen het AD. ,,Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.”

De nieuwe maatregelen kunnen ervoor zorgen dat het flink in de centen loopt voor de organisatie, want de opbouw is al begonnen. ,,En de Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds”, vervolgt Van Eerdenburg, verwijzend naar onder anderen Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. ,,Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig.”

Lees ook: Veel festivalorganisatoren zetten noodgedwongen streep door 2021

Wie sluiten zich bij ID&T aan?

Alle partijen die zich tot nu toe hebben aangesloten zijn: 24-uurs Solexrace, 4PM Entertainment, A Venue Events, Absolutely Fresh, Apenkooi, Apex Event Productions, BeetjeDansen Events, BZB, Chasing the Hihat, De Wijze Uil, E&A, Elevations Events, Feestfabriek, First Vision, HockeyLoverz, Intents Events, Life Over Future, Minority Events, Nomads, One of the Guys, Par-T, Paaspop, Rebirth Events, Rotterdam Dance Parade, Sensation Events, Sportvibes, Thuishaven Events, Toffler, Trees of Live, UDC en ZeeZout.

Lees ook: Boosheid bij festivals en horeca: ‘Dit is ad hoc zwabberbeleid’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws