Nieuws Horeca

Startende horeca-ondernemer: ‘Lockdown kwam voor mij juist op zeer goed moment’

Ze werden voor gek verklaard, maar toch waagden drie Bodegravers de stap. Ze namen een jaar geleden, terwijl de horeca nota bene gesloten was, een horecagelegenheid over. Inmiddels draait BAAS Bodegraven zoals ze voor ogen hebben en kan bedrijfsleider Dylan Lammens ‘eindelijk hard werken’.

Richard Avontuur (AD) 4 april 2022

Dylan Lammens horeca BAAS Bodegraven corona lockdown

Dylan Lammens. Foto: Merel Klijzing

Plannen hadden ze volop, maar het opzetten van BAAS Bodegraven was een kwestie van de lange adem. ,,Eigenlijk zijn we pas net begonnen’’, vertelt Quint Langerak aan het AD. Langerak nam samen met PJ Geerlof en Thijs Mansier het initiatief om het voormalige ‘Vrienden van de Hoeck’ over te nemen en om te toveren tot een nieuw concept. Al in januari 2021 zetten zij de verbouwing in gang, maar de gevolgen van alle coronamaatregelen lieten zich tot in januari van dit jaar voelen.

Lees ook: Roer in horeca moet vanwege personeelstekort om: hoger salaris, meer perspectief

,,Een voordeel is dat we nu tijd hebben. Normaal gesproken kost elke dag dat je langer aan het verbouwen bent, inkomsten. Die tijdsdruk hebben we niet. Voor mij is dit goede therapie. De afgelopen tien maanden leef je in een rare wereld, zonder uitzicht. Nu kun je vol focussen op iets positiefs”, vertelde Mansier eerder over hun nieuwe initiatief. Het idee was om op 1 april klaar te zijn om de deuren te openen en uiteindelijk mocht dit op 28 april.

Met horten en stoten van QR-code naar volledig open zonder beperkingen

,,Een rollercoaster’’, merkt Dylan Lammens op over de periode die na de opening volgde. Maar dan wel een houten achtbaan, waar de karretjes met horten en stoten door de baan rijden. ,,De maatregelen werden stapje voor stapje versoepeld. Eerst alleen op het terras, maar dat is bij ons geïmproviseerd met wat tafeltjes en stoelen op de stoep. Al hielp dat natuurlijk al wel mee in de naamsbekendheid’’, vertelt Langerak over die eerste periode.

,,Daarna mochten er ook mensen naar binnen op anderhalve meter afstand. Eerst tot 18.00 uur, toen 20.00 en 22.00 uur. Een korte periode waren we helemaal open. We wilden van alles doen, maar hadden moeite met het vinden van voldoende personeel en bovendien werden na één eventje de maatregelen weer strenger en in december volgde natuurlijk weer een lockdown’’, aldus Dylan. ,,In januari mochten we weer open, eerst met QR-code en inmiddels zonder beperkingen.’’

"Ik kwam er na een jaar achter dat ik de horeca eigenlijk wel miste. Vooral de aanspraak van mensen. Toen ik daarover nadacht, begon het bij mij weer te kriebelen. En toen werd ik benaderd"

Dylan Lammens

Onweerstaanbare lokroep van de horeca

Dat de initiatiefnemers hem benaderden als bedrijfsleider, kwam voor hem op een zeer geschikt moment. De Bodegraver had eerder na zeven jaar afscheid genomen van de horeca. Hij richtte zich op werk dat aansloot bij zijn video-opleiding.

,,Aftermovies monteren, clips maken voor bands, dat soort werk’’, vertelt Dylan. ,,Dat deed ik ook altijd al naast mijn werk, maar ik wilde mij daar volledig op storten. Alleen kwam ik er na een jaar achter dat ik de horeca eigenlijk wel miste. Vooral de aanspraak van mensen. Toen ik daarover nadacht, begon het bij mij weer te kriebelen. En toen werd ik benaderd.’’

De lat steeds hoger leggen

De lokroep was voor Dylan niet te weerstaan. Het runnen van BAAS Bodegraven is weliswaar niet te vergelijken met zijn eerdere ervaringen in de horeca, maar hij heeft nog geen moment spijt gehad en mag zich inmiddels ook mede-eigenaar noemen.

,,De horeca is en blijft ontzettend mooi werk. Het is zeker ook werk waar je een passie voor moet hebben. Ik haal er veel voldoening uit. Als mensen een avond bij ons doorbrengen, moeten ze het naar hun zin hebben. Je moet zorgen dat aan hun verwachtingen wordt voldaan, zodat ze vaker terugkomen en dan is het aan ons om het niveau steeds verder omhoog brengen.’’

Lees ook: Dirk Beljaarts: 'Besteed EU-coronageld aan herstel horeca'

Personeel vinden blijft lastig

Zonder beperkende maatregelen kunnen Dylan en de initiatiefnemers zich inmiddels uitleven met de plannen die ze voor ogen hadden. Niet voor nieuws bouwden zij een podium, want livemuziek vormt een wezenlijk onderdeel van die ideeën.

,,Vanaf oktober, toen de anderhalve meter afstand eraf ging, hebben we dat goed kunnen opzetten. Zo hebben we onder meer al Mart Hoogkamer gehad’’, vertelt Lammens. ,,We speelden er ook wel op in door bijvoorbeeld een evenement te houden onder de naam ‘plankenkoorts’. Toen mochten we bijvoorbeeld maximaal vijftig gasten ontvangen.”

,,Het is een pak van mijn hart dat we inmiddels geen politieagentje meer hoeven te spelen. Het schrappen van de maatregelen merk je ook in de toestroom van het publiek. Het is nogal een verschil of er 50 man op een stoel zit of 150 mensen rondlopen. Al wende het ook wel snel, moet ik zeggen. Helaas blijft het vinden van personeel lastig, maar het vaste ploegje is er nog. En eindelijk mogen we weer hard werken.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws