Nieuws Horeca

Datum aanvraag definitieve berekening nadert: 'Deel horeca loopt risico op terugbetaling NOW'

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat 37 procent van de werkgevers in de horeca en catering niet weet dat zij zelf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen. Tot nu toe heeft pas 46 procent van de werkgevers in de branches dit gedaan. De deadline voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode NOW nadert. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Van onze redactie 29 juli 2021

Loonsteun NOW UWV aanvraag terugbetalen bedrijven ondernemers coronacrisis

Werkgevers opgelet: de aanvraag moet ingediend zijn voor 31 oktober 2021. Foto: Shutterstock

UWV voerde het onderzoek uit onder meer dan 5400 respondenten die in de eerste periode NOW hebben aangevraagd. Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces.

Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Landelijk hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79.000 (57 procent) hebben dit nog niet gedaan.

"Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen"

Janet Helder, bestuurslid UWV

Werkgevers riskeren hun ontvangen steun te moeten terugbetalen

Uit het onderzoek van UWV blijkt dat 13.517 van de ruim 25.000 werkgevers in de horecacatering hun definitieve berekening nog moet aanvragen. Voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste periode, kunnen werkgevers nog tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening aanvragen.

Janet Helder, bestuurslid bij UWV: ,,Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 46 procent zitten, is dus zorgwekkend."

Lees ook: Veel bedrijven kregen te veel NOW-steun: ruim 4 miljard euro moet terugbetaald worden

37 procent van de werkgevers is niet op de hoogte

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: ,,Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten."

Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo’n 15 procent zegt bewust te wachten. Maar 37 procent van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Lees ook: Ondernemer Ruud Mansveld moet acht ton aan NOW-steun terugbetalen: ‘Dit wordt een nieuwe toeslagenaffaire’

Hulp UWV voor werkgevers

Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober 2020 en de aanvraag moet ingediend zijn voor 31 oktober 2021. De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming de werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft UWV op deze informatiepagina uiteengezet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws