Blog Horeca

Horeca in Beweging: Achterhoekse ondernemers met rugzak vol inspiratie onderweg naar Den Haag

Horeca in Beweging is een initiatief om de horeca in deze moeilijke tijden te laden met positieve energie. Bert van Zijtveld en Alain Schepers, beide ondernemers, hebben besloten niet bij de pakken te gaan neerzitten, maar juist een steen in de vijver te gooien. ,,Dan gebeurt er altijd iets waaruit iets moois kan voortkomen.” Vandaag hun eerste gastartikel over de inspirerende tocht die maandag van start is gegaan.

Bert van Zijtveld en Alain Schepers 20 oktober 2020

Horeca Beweging Alain Bert wandelen

Bert van Zijtveld (rechts) met Sjoerd Weikamp van Eventbranche.

Het duo stippelde een route uit van de Achterhoek naar Den Haag. Maandag werd de eerste etappe van 20 kilometer gelopen. Onderweg spreken de ondernemers met kenners en experts over de huidige situatie en kansen. Aan de hand van deze gesprekken hopen ze ondernemers te inspireren en een boodschap te kunnen geven aan Mark Rutte en zijn kabinet.

Samen met burgemeester van de gemeente Berkelland, Joost van Oostrum, vertrok het tweetal voor de tocht van meer dan 200 km. De burgemeester vertelde onderweg dat hij meer duidelijkheid verlangt van het kabinet. ,,Het is soms niet uit te leggen.” Ook vraagt hij het kabinet te werken volgens duidelijke scenario’s. Aan de hand van heldere schema’s is gelijk duidelijk wat er in welke situatie moet.

Foto onder: Van Zijtveld met burgemeester Van Oostrum van de gemeente Berkelland.

Harde klappen Eventbranche

Sjoerd Weikamp van Eventbranche heeft harde klappen gekregen. Zijn bedrijf heeft verschillende mensen moeten ontslaan. ,,Dat is heel moeilijk. Ondanks dat is het fijn dat de medewerkers met een goed gevoel zijn vertrokken en ik inmiddels twee van hen weer aan een nieuwe baan heb kunnen helpen”, aldus een zichtbaar geëmotioneerde ‘professionele Achterhoeker’, zoals hij zichzelf betitelt.

De optimist pur sang heeft met zijn bedrijf ondanks de eigen problemen geprobeerd andere bedrijven te helpen. ,,Hierdoor zijn we ongevraagd een autoriteit geworden. Dat is natuurlijk fantastisch. Dat biedt perspectief voor de toekomst.”

Oproep uit het onderwijs

Mirjam Koster is voorzitter van de Raad van College van het Graafschap College in Doetinchem. Ze heeft meer dan 10.000 studenten waar ze heel erg begaan mee is. Een deel van deze leerlingen heeft behoefte aan contact en praktijklessen, want leren is zoveel meer dan leren. De sociale aspecten, de ontwikkeling van de identiteit en zelfvertrouwen. Het gaat om zoveel meer dan alleen in een pan soep roeren of aan een automotor sleutelen. Daarom is het van belang dat het kabinet duidelijk onderscheid maakt tussen mbo en hbo.

Foto boven: Van Zijtveld met Mirjam Koster, voorzitter van de Raad van College van het Graafschap College.

Koster heeft een duidelijke boodschap aan de premier en het kabinet. ,,Vraag aan Mark Rutte of hij mee terugloopt van Den Haag de regio in. Daar kan hij ervaren wat voor prachtige dingen er gebeuren in bijvoorbeeld de Achterhoek. Ze weten het meestal alleen van horen zeggen. Tijd dat ze eens echt in de regio gaan kijken!”

Vandaag: drijvende kracht achter de Zwarte Cross

Van Zijtveld en Schepers starten de tweede etappe van Doetinchem naar Zevenaar vanuit Hotel Ruimzicht. Daar beginnen zijn hun dag met een wandeling met Ronnie Degen, een van de drijvende krachten achter de Zwarte Cross, één van de grootste festivals van Nederland.

''Aan de hand van deze gesprekken wil ik onderzoeken hoe de toekomst van de horeca eruitziet en daarmee collega-ondernemers inspireren''

Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof

Bert van Zijtveld, horecaondernemer

Ondanks de lockdown is horecaondernemer Bert van Zijtveld uit Ruurlo positief gestemd. Maandag vertrok hij voor een tiendaagse ontdekkingstocht met de titel ‘Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof’.

Doel van de voetreis van 200 kilometer is om de horeca te laden met positieve energie. Het startpunt is het doolhof in Ruurlo, grenzend aan De Heikamp, de horecaonderneming van Van Zijtveld. ,,Het doolhof is symbolisch voor de rugzak met vragen waarmee ik aan mijn tocht begin. Elke dag loop ik ’s ochtends en ’s middags een etappe van tien kilometer. Onderweg wandelen specialisten en deskundigen mee, die hun expertise en ervaring delen. Aan de hand van deze gesprekken wil ik onderzoeken hoe de toekomst van de horeca eruitziet en daarmee collega-ondernemers inspireren.''

De finish van de tocht van Van Zijtveld ligt op woensdag 28 oktober op het Binnenhof in Den Haag. ,,Hier wordt het beleid gemaakt. Je kunt zeggen dat de toekomst hier wordt bepaald. De inspiratie en antwoorden die ik onderweg hoop te vinden, deel ik aan het eind van mijn reis met premier Mark Rutte en minister De Jonge. Of dat invloed heeft, ik weet het niet. Voor mij is dit de manier om op een positieve wijze mijn steentje bij te dragen.”

Lees ook: Na sluiting horeca: wegrestaurants in de bres voor chauffeurs van vrachtwagen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.