Blog Horeca

Horeca in Beweging (dag 2): 'Een beroepsleger dat dagelijks strijdt met een glimlach’

Ondernemers Bert van Zijtveld (De Heikamp) en Alain Schepers (Bierista Bieropleiding) zijn op een missie. Zij besloten na de lockdown niet stil te gaan zitten, maar in actie te komen. Zij trokken de wandelschoenen aan en nodigden gasten uit voor onderweg. Doel: de horeca laden met positieve energie en inspiratie opdoen voor de toekomst. De bevindingen worden aan het eind van de tocht aangeboden aan premier Rutte. Vandaag een blog van de initiatiefnemers over de tweede etappe.

Bert van Zijtveld en Alain Schepers 21 oktober 2020

Wandelen 21 oktober 1

Bert van Zijtveld in gesprek met food-inspirator Hans Steenbergen (rechts).

De hoge verwachtingen van Horeca in Beweging zijn op dag één al grotendeels waargemaakt. Dag twee begon met een ontbijt in Villa Ruimzicht in Doetinchem. Daar werden we aangesproken door andere gasten, die ons herkenden van de uitzending op NPO1 - WNL. Dat je herkend wordt van tv is voor ons een nieuwe ervaring.

Jonge ondernemer kookt op sterniveau

Het eerste gesprek deze ochtend is met chef en mede-eigenaar van Villa Ruimzicht, Björn Massop. Deze jonge ondernemer had zich het begin van zijn ondernemerscarrière iets anders voorgesteld. Desondanks is hij positief en richt hij zich op zijn eigen kwaliteiten en samenwerkingen met andere partijen. Dat hij kan koken hebben we zelf mogen ervaren tijdens een zevengangendiner op sterniveau.

Ronnie Degen, organisator van de Zwarte Cross, staat al klaar voor het hotel. Hij is goed voorbereid op de wandeling van Doetinchem naar Didam. Hij vertelt over zijn festival, dat hopelijk komend volgend jaar wél doorgaat. Er wordt hard gewerkt en er liggen verschillende scenario’s in de kast. De onzekerheid van de huidige crisis maakt dat plannen onmogelijk is.

Foto boven: Bert van Zijtveld met Zwarte Cross-organisator Ronnie Degen.

Sneltest bezoekers Zwarte Cross

Bij de organisatie van de Zwarte Cross bekijkt men de mogelijkheden van sneltests voor bezoekers. ,,Zo’n test duurt 30 seconden. Dat is snel, maar hoe ga je 229.000 bezoekers testen? Zoveel keer een halve minuut is niet te doen. Misschien moet je wel gaan werken met twee tickets: je koopt een ticket voor de Zwarte Cross en kort voor aanvang haal je een bewijs dat je geen corona hebt. Die twee tickets samen wissel je in voor een toegangsticket tot het festival. Omslachtig? Ja, maar het is een scenario dat realistisch is.”

Na een fikse wandeling komen we aan bij Jan & Jan van de familie Gesthuizen in Didam. Daar komen we op krachten met een pasteitje en een uitsmijter. De familie is ook getroffen door het virus. Zowel fysiek als economisch. Maar ook hier een boel creativiteit. De zaak is nu omgedoopt tot uitzendbureau en de medewerkers worden gedetacheerd bij de lokale bakker en internetbedrijven met veel inpakwerk.

Online inspiratie-event

Food-inspirator Hans Steenbergen heeft net een online inspiratie-event achter de rug. Een online congres van meer dan zeven uur en met ruim vijfduizend deelnemers. Hij is klaar voor een wandeling. De quote van de dag is van hem. Hij omschrijft de horeca als het enige beroepsleger dat dagelijks strijdt met een wapen als glimlach. Met zo’n poëtische samenvatting van het vak kunnen we kilometers vooruit.

''Op de vraag of Erik Scherder wil meewerken, wordt onmiddellijk positief gereageerd. Telefoonnummers worden uitgewisseld en afgesproken wordt dat we elkaar later tijdens de tocht weer gaan zien!''

Bert van Zijtveld en Alain Schepers

Met Sybrand Niessen en Martine van Os aan tafel bij Omroep Max

Ondertussen belt Omroep MAX of we in de uitzending willen komen. Dat willen we uiteraard. In allerijl wordt een chauffeur geregeld, want van Zevenaar naar Hilversum lopen is zelfs ons te ver. Iemand rijdt ons naar de studio, waar we worden gepoederd en dan aan tafel mogen bij Sybrand Niessen en Martine van Os. In een paar minuten mogen we ons verhaal doen en dan snel plaats maken voor de volgende gasten. Als we de telefoon weer aanzetten, zien we direct de impact van het interview.

In dezelfde uitzending zit Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Eerder vroegen we onze volgers wie ze graag zouden zien als gast om mee te wandelen. Scherder werd het vaakst genoemd. Deze buitenkans laten wij natuurlijk niet lopen. Op de vraag of hij wil meewerken wordt onmiddellijk positief gereageerd. Telefoonnummers worden uitgewisseld en afgesproken wordt dat we elkaar later tijdens de tocht weer gaan zien! Weer zo’n fijne opsteker.

Actuele situatie in de horeca

Daarna worden we naar Landgoed Sevenaer gereden, waar we overnachten. Ook in Zevenaar worden we gastvrij onthaald. We krijgen een fantastisch diner met vrijwel uitsluitend ingrediënten van het eigen landgoed. Er worden mooie gesprekken gevoerd over onze tocht en de actuele situatie in de horeca. We gaan op tijd naar bed, want er wachten nog lange en zware etappes. Dag twee was een topdag! Nu eerst lekker dromen over onze aankomst op het Binnenhof.

Lees ook: Horeca in Beweging: Achterhoekse ondernemers met rugzak vol inspiratie onderweg naar Den Haag

Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof

Bert van Zijtveld, horecaondernemer

Ondanks de lockdown is horecaondernemer Bert van Zijtveld uit Ruurlo positief gestemd. Maandag vertrok hij voor een tiendaagse ontdekkingstocht met de titel ‘Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof’.

Doel van de voetreis van 200 kilometer is om de horeca te laden met positieve energie. Het startpunt is het doolhof in Ruurlo, grenzend aan De Heikamp, de horecaonderneming van Van Zijtveld. ,,Het doolhof is symbolisch voor de rugzak met vragen waarmee ik aan mijn tocht begin. Elke dag loop ik ’s ochtends en ’s middags een etappe van tien kilometer. Onderweg wandelen specialisten en deskundigen mee, die hun expertise en ervaring delen. Aan de hand van deze gesprekken wil ik onderzoeken hoe de toekomst van de horeca eruitziet en daarmee collega-ondernemers inspireren.''

De finish van de tocht van Van Zijtveld ligt op woensdag 28 oktober op het Binnenhof in Den Haag. ,,Hier wordt het beleid gemaakt. Je kunt zeggen dat de toekomst hier wordt bepaald. De inspiratie en antwoorden die ik onderweg hoop te vinden, deel ik aan het eind van mijn reis met premier Mark Rutte en minister De Jonge. Of dat invloed heeft, ik weet het niet. Voor mij is dit de manier om op een positieve wijze mijn steentje bij te dragen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.