Nieuws Horeca

Bekende horeca-ondernemers slaan ondanks corona hun slag en breiden uit

De toekomst is dan onzeker, een aantal grote Rotterdamse horeca-ondernemers slaan midden in de coronacrisis juist hun slag en breiden uit. ‘Dit heeft niets te maken met lijkenpikkerij’.

Stéphan Reket (AD) 19 april 2021

Herman Hell heeft het Wester Paviljoen overgenomen, het Real Madrid van de Rotterdamse horeca. Foto: Frank de Roo

Om de week schuift Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wel ergens aan bij een talkshow om de misère in de horeca te duiden. Hij is echter ook ondernemer en over anderhalve maand gaat zijn nieuwe zaak open, Muller & Co in Nieuwerkerk aan den IJssel. Inmiddels is het zaak nummer vijf. Naast Muller & Co in Berkel en Rodenrijs heeft hij ook café Pol, Melief Bender en De Pui in Rotterdam. De koop was al langer bekend, maar voor Willemsen was het eerder nog te vroeg om een toelichting te geven.

Willemsen wil zijn plannen blijven uitvoeren

De Nieuwerkerkse Muller & Co - voorheen Perron - wordt een restaurant met oesters, kreeft, ‘mooie’ stukken vlees, maar ook gewoon saté en een hamburger op de kaart. ,,Voor corona was ik al met dit restaurant bezig", vertelt Willemsen in gesprek met AD. ,,Zeven jaar geleden deden we ‘s middags een bod bij de makelaar, maar toen was het ‘s ochtends al vergeven. Ik ben het altijd in de gaten blijven houden. Ondanks de ongunstige timing wilde ik het niet weer laten gaan.’’

Willemsen vervolgt: ,,Er stond geen druk op bij de oude eigenaren om te verkopen. Voor corona had ik een bepaalde groei in mijn hoofd en ik wil wel mijn plannen uitvoeren, ondanks de tegenslag. Daar past dit goed in, ook al was het beter geweest om het later te doen. Maar dit heeft niets te maken met lijkenpikkerij.’

Lees ook: 'Burgemeesters, sta opening winkels en horeca toe en handhaaf niet'

Opstarten na maanden sluiting valt niet mee

Gerard van Urk startte zeven jaar geleden Perron met een aantal vrienden. De vriendengroep deed het restaurant erbij, ze hebben allemaal gewoon een baan. ,,We hadden afgesproken om nog een keer een mooi jaar neer te zetten om daarna Robèr Willemsen te bellen. Hij stond bovenaan het lijstje, hij had zich al eerder gemeld. Uiteindelijk meldde hij zich weer via een bevriende horeca-makelaar.’’

Na een nachtje waren ze eruit. ,,Natuurlijk heeft het ook deels met corona te maken. 2020 was een verloren jaar, dit jaar is een verloren jaar, straks zijn we drie jaar verder. Het is ook een opluchting, want hoe ga je weer opstarten? En dat ene goede jaar wat we wilden, wanneer zou dat komen? Opstarten na een paar maanden sluiting valt ook niet mee, dat hebben we de vorige keer gezien.’’

"Ik zie corona echt als een enorme hick up, het doet mij en mijn bedrijf heel veel pijn, maar het is ook tijdelijk"

Frank Roolaart, eigenaar van Hal 4

Meer overnames van 'lokale helden'

Er zijn meer overnames. Zo begint Frank Roolaart, vroeger eigenaar van het Prinses Theater en huidig eigenaar van Hal 4, een Engelse pub in de Rotterdamse Witte de Withstraat. Voorheen zat daar restaurant De With. De bekende horeca-ondernemer Herman Hell aarzelde ook geen moment toen hij het Wester Paviljoen aan de Mathenesserlaan en Ayla aan het Kruisplein van de havenstad kon overnemen. Hell is al eigenaar van NRC, Sijf, Van Zanten, Sugo, het Zalmhuis in Capelle aan den IJssel en het Hart van Vlaardingen.

,,De zaken die ik heb overgenomen zijn lokale helden. Die zijn voor Rotterdam en Rotterdammers. Aan mij de eer om daar op te mogen passen’’, zegt Hell. ,,Ik heb vertrouwen in de horeca en in Rotterdam. Ik zie corona echt als een enorme hick up, het doet mij en mijn bedrijf heel veel pijn, maar het is ook tijdelijk."

Lees ook: Utrechtse cafés tappen weer een biertje: 'Stap vooruit voor horeca'

Het Real Madrid van de Rotterdamse horeca

Roolaart vervolgt: ,,We zitten in de laatste fase, ook al duurt het langer dan we hoopten. Als dingen op mijn pad komen en ik voel er passie voor, dan ga ik ervoor. Het liefst zet je deze stappen in tijden die zekerder zijn, maar liefde kun je ook niet timen. Dit gebeurt mij nu in een tijd dat het niet zo uitkomt, maar ik loop er niet voor weg. Maar eerlijk is eerlijk, ik had het liever een jaar later gehad. Dit doe je ook als je geen nee kan zeggen. Ook al is de timing rot en zeggen mensen dat je helemaal gestoord bent.’’

Hell is verguld met zijn nieuwe zaken. ,,Ik begon twintig jaar geleden met een eetcafé in Crooswijk. Toen beschouwde ik het Wester Paviljoen al als het Real Madrid van de Rotterdamse horeca. Dit is een icoon.’’

De dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij. Niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. 

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws