Nieuws Horeca

Horecaman anticipeert creatief op coronamaatregelen met... De Foute 500 Bingo

Als uitbater in coronatijd kun je twee dingen doen: afwachten tot de maatregelen worden teruggedraaid of proberen op creatieve wijze ‘iets’ te doen. Met de ‘Foute 500 Bingo’ heeft The Three Musketeers uit Hengelo online een dikke hit. Een reportage vanuit de studio.

Ralph Blijlevens (AD) | Foto's: Reinier van Willigen 5 oktober 2020

Melvin boer horeca uitbater 500 bingo

Uitbater Melvin de Boer: ,,Ik kan niet stilzitten en ik wilde iets leuks gaan doen."

Een bedrijf in het havengebied van Enschede, begint AD. Binnen staat een replica van de radiostudio waarmee Veronica in 1989 liedjes en kenmerkende jingles de ether in slingerde. Het is vrijdagavond, even voor de klok van acht, als Melvin de Boer een biertje pakt. „Gezonde spanning”, zegt hij met een glimlach. Nog een paar minuten en de Foute 500 Bingo gaat weer van start: een uitzending van vier uur prettige chaos, lekkere muziek, de Roepie Roepie Vogel, bulderend gelach, het WhatsApp-fotospel en natuurlijk ‘Bingo!’.

Van uitbater tot grote animator

Het online bingospel van The Three Musketeers en ‘t Neutje is een voltreffer. Avonden met dik 2000 luisteraars en een kwart deelnemers aan de muziekbingo onderstrepen het succes van de livestream. Grote animator is De Boer, één van de drie uitbaters van de twee populaire cafés in de Hengelose binnenstad. Dankzij de uitbraak van het coronavirus is een oud idee van hem alsnog succesvol in de praktijk gebracht.

„In 2003 liep ik al met de muziekbingo in m’n hoofd rond”, zegt De Boer. The Three Musketeers bestond nog niet en hij wilde het spel spelen in de voormalige Ierse Pub Little Dublin aan de Drienerstraat. Maar dat kwam er niet van.

Tekst gaat verder onder de foto van Melvin de Boer, Joop Wessels en Joris Strootman (vlnr.), die gezamenlijk achter de Foute 500 Bingo zitten.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'We moeten ervoor zorgen dat we niet ook nog in een sociale crisis belanden'

Dat verandert zeventien jaar later, als de overheid op 15 maart alle horeca in het land op slot doet in een poging de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Na wat geklus en geverf in beide kroegen is De Boer wel klaar met het gedwongen alternatief. „Ik kan niet stilzitten en ik wilde iets leuks gaan doen.”

Muziekbingo eindelijk tot leven gebracht

Via Neutje-DJ Joop Wessels, die vanaf zijn eigen zolderkamertje online plaatjes draait, komt De Boer met technicus Joris Strootman terecht in de nagebouwde Veronicastudio in Enschede. Op vrijdag 10 april wordt daar de eerste Foute 500 Bingo uitgezonden. „Ik was na afloop helemaal gesloopt. Een hele week aan voorbereiding en een vier uur durende show hakten er in. Maar het was geweldig”, zegt De Boer met een brede glimlach op z’n gezicht. Eindelijk heeft hij zijn muziekbingo tot leven kunnen brengen.

"We laten ons niet in slaap sukkelen, maar gaan juist op creatieve wijze het gevecht tegen de tegenslagen aan"

Melvin de Boer, horeca uitbater

Iedere vrijdagavond is het raak. In plaats van naar de (gesloten) kroeg in de Pastoriestraat gaan, luisteren en kijken de bezoekers thuis naar de livestream. „Op die manier konden we de mensen toch nog een leuke avond bezorgen en vooral laten zien dat we er nog wel zijn. Dat we ons niet in slaap laten sukkelen, maar juist op creatieve wijze het gevecht tegen de tegenslagen aangaan”, zegt De Boer tussen de aankondigingen van het te winnen prijzenpakket door.

Een manier om omzet te genereren

De bingo’s zijn ook een manier om nog wat omzet te generen in een financieel lastige periode. Tijdens feestdagen als Goede Vrijdag en Koningsdag kunnen behalve bingokaarten ook ‘worst, kaas en bierpakketjes’ worden gekocht. Samengesteld met hulp van trouwe sponsoren. „Daarvan konden we ons personeel doorbetalen in de maanden dat we dicht waren.”

Lees ook: Corona maakt bedrijfskantine veelal overbodig: dit kan dé oplossing zijn

Inmiddels ondersteunt een groep van zo’n honderd bedrijven en ondernemers de show. Allemaal afkomstig uit het netwerk van De Boer, die spullen krijgt aangeboden, maar soms ook geld. „Dat besteed ik dan weer bij bedrijven die al meedoen. Zo schieten we er allemaal iets mee op.” Een vetpot is de bingo niet, vult dj Joop aan. „Het dekt bij lange na niet alle kosten en het vele werk, maar niks doen is geen optie.”

Luid gelach in donkere tijden

Opeens wappert De Boer met beide armen, teken voor Joop om de jingle ‘Roepie Roepie’ te laten horen. Een zwiep aan een rad met getallen geeft aan dat beller negentien de volgende middag bij ‘de 3de’ een prijs mag ophalen. Ene Charlotte is de gelukkige, die er nog uitfloept dat ze ‘gezellig met z’n vijven’ in de woonkamer zitten. „Je bedoelt begeleid wonen”, zegt Joop. „Want dan mag dat volgens de coronaregels.” Luid gelach van het trio in de studio.

Kort na de persconferentie van afgelopen maandag, waarin verscherpte coronamaatregelen voor de horeca bekend worden gemaakt, appt De Boer dat het weer tijd is voor de bingo’s. „We moeten weer knallen.” Ondanks dat de horeca opnieuw zwaar wordt getroffen, kijkt hij uit naar de speciale bingo’s gaan komen: Oktoberfest, Halloween, Sinterklaas en Kerstmiddag.

Als om 23.52 uur de eigenaar van de volle bingokaart zich meldt en iets later ene Kim als winnares van de fotoprijs 500 gepersonaliseerde bierviltjes mag laten maken, zit de avond er op. „Het vloog weer voorbij”, knipoogt De Boer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.