Nieuws Horeca

Duizenden horecabedrijven erbij, alleen cafés en kantines gestopt

In het afgelopen jaar zijn er een paar duizend horecabedrijven bij gekomen. Waar cafés en kantines het bijltje erbij neergooiden, kwamen er juist in andere deelsectoren binnen de horeca veel ondernemers bij. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Eva Schouten (NU.nl) 7 januari 2022

Horeca automatisering

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

In totaal kwamen er ruim 4.300 bedrijven bij die bij de KVK onder de noemer 'horeca' vallen. 'Slechts' 250 bedrijven gooiden de handdoek in de ring, waardoor het aantal horecaondernemingen per saldo groeide met 4.125, schrijft NU.nl.

Alleen het aantal cafés, kantines en ondernemingen die actief zijn in de zogeheten contractcatering, zoals het verzorgen van catering voor bedrijven, nam af.

Lees ook: Coronacrisis treft zelfstandigen hard: aantal gewerkte uren loopt fors terug

Toename eventcateraars en restaurants

In tegenstelling tot de cateraars voor bedrijven, kwamen er in het afgelopen jaar wel veel meer eventcateraars bij. Ook zijn er nu bijvoorbeeld meer verhuurders van vakantiehuisjes. Maar ook het aantal restaurants groeide, ondanks de lockdowns waar de horeca af en aan mee te maken heeft, met meer dan vijfhonderd tot ruim 18.000.

In totaal stond de teller begin 2021 op iets meer dan 74.000 horecabedrijven en begin dit jaar op ruim 78.000, een toename van iets meer dan 5,5 procent. In het aantal horecavestigingen ging het om 79.663 versus 84.045.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws