Nieuws Horeca

Linda droomde van een eigen koffiehotel in Rotterdam totdat...

Op een dag weet Linda Wubben (37) het zeker. Een hotel boven haar koffiezaak is wat het hippe Rotterdamse Crooswijk nodig heeft. De woningcorporatie reageert enthousiast, maar daarna wordt het stil. Totdat er een folder op haar deurmat ploft met de aankondiging van - jawel - een koffiehotel, opgezet door nota bene haar eigen koffieleverancier.

Marcel Wijnstekers (AD) 2 mei 2022

Koffiehotel linda wubben rotterdam

Linda Wubben van koffiezaak Croos in Crooswijk: ,,Ik voel me enorm besodemieterd.’’ Foto: PZC/Jan de Groen.

,,Ik voel me enorm besodemieterd”, zegt Linda Wubben, mede-eigenaar van koffiebar Croos in PZC. De Rotterdamse wijst naar de Linker Rottekade, waar Man Met Bril Koffie een koffiehotel uit de grond stampt. ,,Iemand van buiten de wijk mag zomaar een koffie-imperium neerzetten, terwijl wij worden weggejaagd.”

Een koffiehotel is zelfs een idee van Croos, aldus de horecaondernemer, die al zeven jaar de koffiebar in Nieuw-Crooswijk runt, samen met compagnon Iris Schiebergen. Wubben toont een schets van een plan uit 2019 voor een slaapboetiek in de appartementen boven Croos. ‘Eten bij Croos, feestje bij Croos, slapen bij Croos.’

Lees hier ook het ándere verhaal: Koffiebrander Paul Sharo (Man Met Bril Koffie) start koffiehotel in Rotterdam

Droomplan

In eerste instantie reageert Woonstad, die de oude volkswijk aan het herontwikkelen is, enthousiast op het plan. Werk het maar verder uit, klinkt het veelbelovend. Wubben neemt een architect in de arm en schrijft tot in de nachtelijke uurtjes aan haar droomplan. Tevergeefs, zo zal blijken. ,,Woonstad mag de woningen niet zomaar uit de woningmarkt halen en veranderen in hotelkamers, werd ons verteld.”

De corporatie heeft na de afwijzing van het plan nóg een vervelende mededeling voor Croos. Het pand waar de koffiezaak in gevestigd is, moet grondig worden verbouwd. ,,Dat zou anderhalf jaar duren”, vertelt Wubben. ,,Zo lang kunnen wij niet dicht. Dat betekent onze ondergang.”

Lees ook: Door coronacrisis veroorzaakt koffiesucces lijkt maar niet ten einde te komen

In een reactie op de zorgen van de ondernemers wijst Woonstad het tweetal eind 2019 op een aantal winkelpanden om de hoek, aan de Linker Rottekade, die vrijkomen. Wellicht is dat de plek om uit te breiden? Maar dan moet de gemeente Rotterdam wel akkoord gaan met het nieuwe bestemmingsplan, horeca. ,,Wij hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn, maar daarna bleef het stil.”

Boetiekhotel

Als de kruitdampen van de coronapandemie nog maar net zijn opgetrokken, ploft er een pamflet op de deurmat van Croos en buurtbewoners. Op de berichtgeving prijken de logo’s van Woonstad, de gemeente Rotterdam en Man Met Bril Koffie. ‘Het boetiekhotel aan de Linker Rottekade krijgt steeds meer vorm’, staat erop geschreven.

'Croos is voor mij niet de plek om geïnspireerd te raken'

Paul Sharo, Man Met Bril Koffie

Linda Wubben valt bijna flauw. ,,Boetiekhotel? Dat was ons idee. Dat stond in ons eerste plan aan Woonstad. Bovendien was Paul Sharo van Man Met Bril Koffie, nota bene onze koffieleverancier, op de hoogte van onze hotelplannen. Wij hebben die droom weleens met hem gedeeld.”

Paul Sharo van Man Met Bril Koffie zegt dat idee van een koffiehotel niet is gekopieerd van Croos. ,,Croos is voor mij niet de plek om geïnspireerd te raken”, reageert hij.

Lees ook: Mannen betalen vanaf nu meer dan vrouwen voor dit koffiemerk

'Businessplan overtuigde niet'

Woonstad begrijpt de frustratie van Croos, aldus woordvoerder Eric Smulders, en zegt er alles aan te doen om de ‘pionierende ondernemers’ te behouden voor Nieuw-Crooswijk. ,,Een koffieboetiek bleek alleen een brug te ver. Het businessplan voor de slaapplannen boven Croos overtuigde niet.”

Bovendien zocht Woonstad naar een horecaondernemer met aanvullende activiteiten, vervolgt Smulders. ,,Horeca is leuk in de zomer, maar in de winter kunnen de inkomsten teruglopen. Man Met Bril Koffie, met een koffiehotel en een koffiebranderij, is voor ons een aantrekkelijke kandidaat.”

Lees ook: Het nieuwe werken: goede koffie als arbeidsvoorwaarde

Inmiddels wordt er geen Man Met Bril Koffie meer geserveerd bij Croos. Meteen na de bekendmaking van het geplande koffiehotel, op 250 meter afstand van Croos, wordt de samenwerking met ondernemer Paul Sharo beëindigd.

Wubben ziet de toekomst van haar geliefde koffiezaak in Crooswijk somber in. Zeker als ze dicht moet, terwijl er om de hoek een koffiehotel opent. Ze zucht: ,,Dat betekent waarschijnlijk het einde van Croos.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws