Nieuws Horeca

Horecamakelaars verwachten drukte: 'Ondernemers willen hun zaak massaal verkopen'

Horecaondernemers doen door de coronacrisis hun bar of restaurant massaal in de verkoop. Nu deze bedrijven door de tweede golf aan coronabesmettingen hun deuren noodgedwongen moeten sluiten, is dat vaak het laatste zetje om een nieuwe eigenaar te zoeken. Dat zorgt voor grote drukte bij horecamakelaars, stelt makelaardij Knook & Verbaas.

ANP/Redactie De Ondernemer 29 oktober 2020

Horeca verkoop masaal corona sluiting

Een leeg terras van Café Luden op het Plein in Den Haag. Foto: ANP

Na de eerste lockdown nam het aanbod van horecazaken in de verkoop al met 30 procent toe bij Knook & Verbaas. Nu er een tweede golf aan coronabesmettingen aan de gang is in Nederland, ligt het aantal aanvragen om horecabedrijven in de verkoop te doen 28 procent hoger dan vorig jaar, zegt makelaar Marcel Verbaas.

Geld verdienen met afhaal steeds lastiger

Die verkoopdrift komt door een 'gitzwart scenario' dat voor veel horecabedrijven nu realiteit dreigt te worden. ,,De loonkosten en huurkosten lopen gewoon door en geld verdienen met de afhaal wordt ook steeds lastiger", zo stelt het kantoor, dat vooral in de regio Rotterdam, Zeeland en Noord-Brabant actief is. ,,Ondernemers zien de bodem in zicht raken."

Lees ook: Horeca-ondernemer Won Yip: ‘De manier waarop De Jonge dat even vertelde... Respectloos'

,,Op dit moment hebben we 200 ondernemingen in de verkoop. In 2019 hadden we er in totaal 89 verkocht", zegt Verbaas. Het is volgens hem op dit moment nog goed mogelijk om kopers te vinden voor horecazaken, omdat branchegenoten met genoeg geld in kas mogelijkheden zien om goedkoop uit te breiden. ,,De waarderingen zijn lager dan vorig jaar, soms een kwart lager."

HVAB Horecamakelaardij, vooral op Noord-Holland en Flevoland gericht, signaleert nu nog geen extra drukte bij de verkoop van restaurants of cafés. Maar het is volgens oprichter René Manten de stilte voor de storm. Ondernemers zijn volgens hem bang en terneergeslagen.

"Het wordt een kopersmarkt. En dat is zorgelijk, want er zitten veel mooie familiebedrijven tussen en die verdienen dit niet''

René Manten, oprichter HVAB Horecamakelaardij

,,De tegemoetkoming van de overheid is voor bijna alle horecaondernemingen lang niet voldoende, maar mensen proberen het zo lang mogelijk uit te zingen", zegt Manten, die ook voorzitter is van de Vakgroep Makelaars in Horeca. ,,Dit is de zoveelste klap voor de horeca, er zijn vaak minimale buffers. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat het lijntje breekt."

Kopers maken de dienst uit

Manten verwacht vanaf de eerste helft van 2021 een verkoopgolf van horecabedrijven. Door het grote aanbod zullen kopers op de markt de dienst uitmaken. ,,Het wordt een kopersmarkt. En dat is zorgelijk, want er zitten veel mooie familiebedrijven tussen en die verdienen dit niet."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.