Nieuws Horeca

Ongekende daling in bierverkoop, maar wél meer bierbrouwers

De bierverkoop in Nederland is in 2020 flink gedaald, zo blijkt uit de cijfers van belangenbehartiger Nederlandse Brouwers. De afzet daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. Wel ging de thuisconsumptie iets omhoog en kwamen er meer brouwers bij.

Van onze redactie 14 januari 2021

Bier consumptie verkoop minder corona2

De cijfers van de bierverkoop laten duidelijk zien hoe hard de horeca in 2020 is getroffen. Foto: ANP

In de horeca en evenementenbranche is de daling het grootst, namelijk ruim 58 procent. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober is de verkoop met 89% procent afgenomen. Wel nam de thuisconsumptie met 5 procent toe, maar dat is niet genoeg om de schade te compenseren.

Lees ook: Reconstructie: hoe Heineken 20.000 horecazaken op de been houdt

De cijfers laten duidelijk zien hoe hard de horeca in 2020 is getroffen. Nu die langer gesloten blijft, zal die sterke daling nog wel even aanhouden, zo verwacht Nederlandse Brouwers. In een persbericht schrijft de belangenbehartiger daarom dat de overheid snel met duidelijke kaders moet komen voor na de lockdown, om op die manier weer perspectief te bieden.

Daling bierconsumptie is historisch

De daling is volgens Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers, historisch. ,,Niemand van de brouwerijen kan zich ook maar een situatie voorstellen die hierbij in de buurt kwam. En omdat niemand het virus heeft zien aankomen is de klap natuurlijk extra hard. Maar samen proberen we hier zo goed en kwaad als het kan doorheen te komen.''

Wigboldus: ,,We zien pittige maatregelen bij de brouwers, zoals reorganisaties en het terugschroeven van de productie met directe gevolgen voor de werkgelegenheid, winstgevendheid en investeringsniveaus. Laten we hopen dat de horeca in 2021 zo snel mogelijk weer kan openen zodat we met elkaar weer kunnen genieten van een vers getapt biertje.”

Ondanks crisis meer brouwerijen

Het aantal brouwerijen is wel toegenomen, zo blijkt uit de cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Waren er op 1 januari 2020 nog 787 brouwerijen, begin 2021 stond dat aantal in totaal op 810. Ondanks de coronacrisis kreeg Nederland er in een jaar tijd 71 nieuwe brouwerijen bij, waarvan 22 ‘warme’ brouwerijen (met eigen ketels) en 49 brouwerijhuurders (brouwers die ergens anders hun bier brouwen). In hetzelfde jaar zijn er 48 gestopt, waarvan vijftien brouwerijen en 33 brouwerijhuurders.

Daarnaast hebben veel brouwerijen in 2020 een online webshop geopend. Waren dat er in 2018 nog elf, in 2020 is dat gegroeid naar 86. Hiermee proberen brouwers zich aan te passen aan de nieuwe regels en 'zo goed als dat kan' het hoofd boven water te houden, aldus de belangenbehartiger.

Lees ook: Horeca-omzet na eerste lockdown weer even op niveau 2019, meer sterke drank verkocht

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.