Nieuws Horeca

Bruiloftsondernemer omzeilt coronaregels door verhuizing naar Duitsland: ‘Hier kun je nog dansen’

Is het een slimme oplossing, of gaat het over de grens? De Twentse horecabaas Mark Fox zoekt in ieder geval letterlijk de grens op met zijn door corona geteisterde bruiloftsfeesten. Hij verplaatst de boel naar een zaaltje in Nordhorn, waar geen corona-restricties gelden. „Hier mag je nog gewoon dansen.”

Joost Dijkgraaf (AD) 21 juli 2021

Trouwen in Duitsland bij Mark Fox

Mark met zijn vriendin Corinne van Restaurant Fox. De ondernemer verplaatst de avondfeesten nu naar Duitsland. „Je gaat vanzelf de grens opzoeken.” Foto's: Robin Hilberink

Opeens heb je het: als je niet zelf de regels kunt maken, kun je nog altijd naar de regels toe. Horecabaas Mark Fox, uitbater van populaire trouwlocatie Fox in Denekamp, kreeg afgelopen week een opmerkelijke inval hoe hij bruidsparen tóch de mooiste dag van hun leven kan bezorgen. De oplossing? Die ligt vlakbij, in Duitsland.

Sinds de aanscherping van de coronaregels op 9 juli zijn avondfeesten bij bruiloften namelijk praktisch niet meer mogelijk in Nederland. Tot grote frustratie van bruidsparen, voor wie het feest het hoogtepunt van de trouwerij moet zijn. In Duitsland liggen de regels nog anders, vertelt Fox. „Bij ons moet iedereen verplicht op een stoel zitten en is elke vorm van entertainment verboden. Dat wil niemand. Mensen willen een dansje doen. In Duitsland kan dat nog", zegt hij tegen het AD.

Lees ook: KHN kwaad over nieuwe maatregelen: 'Restricties horeca toppunt symboolpolitiek'

De ondernemer zit met zijn restaurant tegen die Heimat aan en besloot te onderzoeken wat er mogelijk was. „Twee kilometer verderop mag je gewoon dansen, en dat voelde gek. We doen ook veel Duitse bruiloften en hebben daarom veel contacten over de grens. Binnen 24 uur hadden we een zaaltje geregeld in Nordhorn. Dat is inmiddels opgetuigd en startklaar voor avondfeesten.”

Bij de Twentse trouwlocatie staan voor deze zomer nog 21 bruiloften op de rol. Twee Nederlandse bruidsparen in spe hebben zich al ingeschreven voor de grensoplossing, net als een aantal Duitse stellen. „Eentje is dj en móét gewoon muziek hebben op zijn feest”, zegt Fox. Zij vieren hun dagfeest en huwelijksvoltrekking straks bij restaurant Fox in Denekamp, aan het begin van de avond verkast de hele meute vervolgens naar Duitsland.

Voor derde keer trouwerij verplaatsen is lol wel weg

Volgens de ondernemer valt het niet te onderschatten hoe belangrijk dit is voor bruidsparen. „Mensen zijn soms een jaar bezig met de voorbereiding, van fotograaf tot ringen. Als je dan voor de derde keer je bruiloft moet verplaatsen, gaat de lol er wel af, hoor. De nieuwe maatregelen hebben een enorme hoeveelheid leed teweeggebracht. Sommige bruidsparen hoorden vrijdagavond dat hun feest een dag later niet door kon gaan. Dat is te pijnlijk.”

De tekst gaat onder de foto verder

Horecaondernemer zoekt letterlijk de grens op

Dat hij met zijn Duitsland-actie letterlijk de grens op zoekt, beseft de horecabaas, tevens voorzitter van de afdeling Dinkelland van Koninklijke Horeca Nederland, zich ook wel. De nieuwe restricties zijn er natuurlijk niet voor niets. Bovendien is Dinkelland de laatste weken een coronabrandhaard gebleken.

„Op een gegeven ga je de grens vanzelf opzoeken, ja”, geeft Fox toe. „We willen niemand in gevaar brengen of de boel op de spits drijven. Maar na 1,5 jaar zit je als ondernemer ook in een overlevingsmodus. We willen dit wel verantwoord doen. Ik overtreed hiermee geen enkele regel, dat wil ik wel even duidelijk maken. Als ik dit weekend naar discotheek Index wil, kan dat ook gewoon. Daar gaat drieduizend man in.”

Alleen toegang met vaccinatiebewijs

Fox houdt zich voor de avondfeesten aan de Duitse wetgeving. Dat betekent: maximaal honderd personen in het zaaltje en alleen toegang met vaccinatiebewijs of negatieve coronatest van de dag zelf. Dat wordt streng gecontroleerd bij de ingang.

„Een bruiloft is één groep die de hele dag bij elkaar blijft, een soort bubbel. Ooms en tantes zijn allemaal ingeënt, net als veel jongeren. 80 tot 90 procent van ons publiek is gevaccineerd, de rest moet zich laten testen. Ook in Duitsland is alles er op geënt om het virus niet te laten verspreiden, hè. Wij denken dat het veilig kan zo. Ik heb er niets aan als ik straks een superspreader ben. Dat is het laatste dat ik wil.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws