Nieuws Corona

Onderzoek BridgeFund: kleinbedrijf optimistischer over toekomst

Nog maar een derde van het Nederlandse kleinbedrijf verwacht dat hun omzet het aankomende kwartaal afneemt, terwijl dat in het afgelopen kwartaal nog zeventig procent was. Het kleinbedrijf, oftewel ondernemingen met maximaal vijftig medewerkers, is daarmee een stuk hoopvoller gestemd over de toekomst.

Van onze redactie 18 november 2020

Op dag vier van de Week van de Ondernemer was Julian van de Steeg (ceo van BridgeFund) ook in de uitzending van De Ondernemer Radio. Luister de podcast hierboven terug.

Dit blijkt uit onderzoek van online financieringsplatform BridgeFund onder 545 Nederlandse kleinbedrijven. Volgens het onderzoek verwachten ook meer bedrijven dat ze hun omzet het komende kwartaal omhoog brengen. In het tweede kwartaal was dat nog zestien procent, inmiddels is veertig procent hierover positief gestemd.

Vooral in de bouw (48 procent) en de food-gerelateerde detailhandel (38 procent) verwachten ondernemers meer omzet te draaien. Ondervraagden in de horeca (62 procent) en de transportsector (47 procent) gaan daarentegen nog voornamelijk uit van een omzetdaling.

Lees ook: Wat van een ondernemer een inspirerende ondernemer maakt

Liquiditeitstekort in tijden van crisis

Ook het aantal bedrijven dat het komende halfjaar een liquiditeitstekort verwacht, is gedaald, zij het minder hard. Vreesde in het tweede kwartaal van 2020 nog tachtig procent voor een naderend liquiditeitstekort, op dit moment is dit 66 procent. Bij één op de vijf ondervraagden is er sprake van een acuut tekort en achttien procent verwacht dat het snel optreedt. Van alle organisaties die vrezen voor een liquiditeitstekort schat de meerderheid (53 procent) dat het uiteindelijke tekort tussen de vijf- en vijftigduizend euro bedraagt.

Julian van de Steeg, ceo en medeoprichter van BridgeFund zegt daarover: ,,Ondanks dat de vooruitzichten iets beter zijn dan tijdens de eerste golf, is het voor veel ondernemers in het kleinbedrijf een uitdaging om hun cashflow op orde te houden. Dat zien wij ook terug in de behoefte aan financiering, die vergeleken bij het voorgaande kwartaal slechts marginaal is gedaald.”

Nog niet uit de storm

Ondanks het verbeterde sentiment is het kleinbedrijf nog niet uit de storm. Zo zegt een kwart van de ondervraagden dat zij, vergeleken bij vorig kwartaal, meer moeite hebben om openstaande vorderingen te voldoen. Ongeveer hetzelfde percentage ondervindt op dit moment meer problemen bij het innen van openstaande facturen. Dit lijkt directe gevolgen te hebben voor de toekomstverwachtingen; zo noemt een vijfde van het Nederlandse kleinbedrijf een toekomstig faillissement ‘mogelijk’.

Van de Steeg: ,,Ondernemers weten inmiddels beter wat ze kunnen verwachten. Velen van hen hebben manieren gevonden om de omzet op peil te houden. Voor anderen geven de steunmaatregelen vanuit de overheid vertrouwen, al is iedereen zich ervan bewust dat die een bepaalde houdbaarheidsdatum kennen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.