Nieuws Maatregelen

In meerdere steden sluiten horeca vanavond om 20.00 uur niet

Vele horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag geldt. Een rondgang door het ANP in verschillende steden maakt duidelijk dat veel ondernemers niet van plan zijn de deuren eerder dicht te gooien.

Van onze redactie 13 november 2021

Laatste update: 13 november 2021 20:25

Nachthoreca sluiting terras

Foto: ANP.

Dagelijks verschijnt rond lunchtijd een speciale, digitale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

In onder andere Den Haag, Leeuwarden, Zwolle, Utrecht en Breda zijn veel ondernemers niet bereid de deuren om 20.00 te sluiten. Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het beleid van het kabinet niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Maar tijdens de persconferentie vrijdag werd er volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.

Lees ook: Volgende week spoedbijeenkomst KHN en kabinet

De Vos wijst ook op eerdere beloftes die werden gedaan. ,,Per 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit." Wat De Vos maar ook andere ondernemers steekt, is het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector.

Ook Dennis Kaatman, kroegbaas in Zwolle, wijst op die tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn ook in Zwolle veel kroegen na 20.00 nog open. ,,Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie." Kaatman wijst er vooral op dat de natte sector keihard wordt gepakt. ,,We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg."

Lees ook: Ondernemer Bindels (Liemès, Basis) over vroege sluiting: "Waarom, waarom weer de horeca?"

Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling denkt dat verschillende ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Volgens hem is het ergste wat er kan gebeuren, dat je een waarschuwing krijgt. Hij wijst daarbij ook op de onduidelijkheid over compensatie. ,,Wij gaan om 20.00 uur dicht als het kabinet ook met duidelijkheid komt ", zegt hij.

Ook in Utrecht piekeren diverse kroegen er niet over om al om 20.00 uur te sluiten en kondigen aan pas dicht te gaan als ze gedwongen worden.

Bij KHN is er begrip voor de ondernemers die besluiten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.

UPDATE - De horeca in Leeuwarden sluit toch om 20.00 uur. Dat heeft burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden afgesproken met de horecawoordvoerder Ton Eijer, zegt een woordvoerder van de gemeente.

,,We gingen er niet vanuit dat de gemeente zou dreigen met een boete. Die kan niemand betalen", legt Eijer uit tegenover Omrop Fryslân.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws