Nieuws Maatregelen

Laagst aantal aanvragen NOW-regeling sinds uitbraak coronacrisis

Circa 46.000 bedrijven hebben voor april, mei en juni loonsteun (NOW) aangevraagd. Dat is het kleinste aantal sinds de regeling in 2020 bij de uitbraak van de coronapandemie is opgetuigd. Dat meldt NU.nl op basis van berichtgeving van het UWV, dat de aanvragen afhandelt.

Nu.nl/Redactie 1 juli 2021

NOW regeling aanvraag loonsteun bedrijven ondernemers UWV kabinet

Ongeveer 46.000 werkgevers vroegen loonsteun aan voor het tweede kwartaal van 2021. Dat is het laagst aantal aanvragen sinds de regeling werd opgetuigd. Foto: Shutterstock

Bedrijven konden tot en met woensdagavond loonsubsidie aanvragen voor het tweede kwartaal van dit jaar. Zo'n 46.000 werkgevers hebben dit gedaan. Van de aanvragen zijn er inmiddels ongeveer 37.000 goedgekeurd. Die bedrijven hebben samen 707.000 mensen in dienst en tot dusver 1 miljard euro subsidie ontvangen, zo is te lezen op NU.nl.

Aantal NOW-aanvragen lag elk kwartaal tussen de 60.000 en 90.000

Dat bedrag loopt de komende tijd nog verder op, omdat het UWV niet meteen de volledige subsidie overmaakt. Ook is een aantal aanvragen nog in behandeling. Ruim duizend aanvragen zijn afgewezen.

In de eerste periode van de NOW-regeling, in het voorjaar van 2020, maakten bijna 149.000 bedrijven er gebruik van. Sindsdien lag het aantal aanvragen elk kwartaal tussen de 60.000 en 90.000. Afgelopen kwartaal lag dat dus voor het eerst onder de 50.000.

Lees ook: NOW ontvangen? Vergeet de definitieve berekening niet!

Bedrijven kunnen tot eind september steunaanvraag indienen

Met de subsidieregeling krijgen bedrijven die door de coronacrisis met een flinke omzetdaling te maken kregen de loonkosten voor een groot deel vergoed. Het is een belangrijk onderdeel van de coronasteunpakketten waarmee het demissionaire kabinet de economie draaiende probeert te houden.

Nu het economisch herstel sneller gaat dan verwacht, is het volgens EZK-minister Stef Blok een geschikt moment de steunpakketten af te bouwen. De coronasteun aan bedrijven wordt in het volgende kwartaal daarom niet meer verlengd, zo besloot het kabinet deze week. Omdat dit besluit pas recent is genomen, moeten de nieuwe voorwaarden nog worden verwerkt. Het loket bij het UWV gaat daardoor later open dan de geplande datum van 5 juli. ,,Een nieuwe datum is nog niet bekend", schrijft de uitkeringsinstantie.

Lees ook: Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan

Bedrijven mogen nog tot eind september een steunaanvraag indienen, maar daarna stopt het. Voor het laatste pakket aan loonsubsidie NOW kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor maximaal 80 procent van de loonkosten. Dat was eerder 100 procent.

VCP en ONL verrast door 'abrupt kabinetsbesluit'

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) is naar eigen zeggen verrast door het kabinetsbesluit om de steunmaatregelen voor bedrijven in het vierde kwartaal stop te zetten. Ook ondernemersorganisatie ONL wijst erop dat niet alle sectoren al konden profiteren van de versoepelingen en dat het stopzetten van de steun daardoor erg abrupt is.

,,Veel ondernemers hebben het door corona nog hartstikke zwaar,'' zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. ,,Voor sommige sectoren geldt dit ook na september. Zo vallen er al veel evenementen in het water omdat het vergunningstraject te laat op gang kwam. Voor deze sectoren moet er na 1 oktober een steunpakket op maat komen.” De organisatie zegt hier zo snel mogelijk over in gesprek te gaan met het demissionaire kabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws