Nieuws Maatregelen

Alkmaarse horeca stelt kabinet ultimatum: 'Het is KHN niet gelukt, nu komen we zelf in actie'

,,Als de regering ons voor het einde van de week nog steeds geen perspectief heeft geboden, dan gaan we op donderdag 27 januari massaal open. Het is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in bijna twee jaar tijd niet gelukt een perspectief op tafel te krijgen en dus moeten we ons als horeca nu zélf mobiliseren.” Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar laat geen misverstand bestaan over de boodschap die hij en zijn mede-horecaondernemers dinsdag richting de politiek stuurde. Om deze actie kracht bij te zetten, is er in zijn stad een comité opgericht waarbij zich inmiddels zo’n vijftig Alkmaarse horecaondernemingen hebben aangesloten. Uit de omliggende dorpen komt eveneens veel bijval.

Robbert Daalder 19 januari 2022

Alkmaarse horeca kabinet ultimatum khn edwin kat

Edwin Kat, eigenaar Proeflokaal De Boom in Alkmaar. Foto: Proeflokaal De Boom

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Om leveranciers de ruimte te bieden zich voor te bereiden op een eventuele stormloop in de horeca, heeft Werkgroep Horeca Alkmaar de 27e als ultimatum gesteld. ,,Als we plotsklaps opengaan, komen groothandels als Sligro en VHC, de visboer en de bitterballenboer ook in de problemen”, zegt Kat.

Zoom-meeting met burgemeester Schouten tijdens openingsuren

Hij en zijn horecacollega’s hebben de zaken duidelijk goed voorbereid. Iets dat afgelopen zaterdag ook al het geval was toen de Alkmaarse horeca alle deuren open zette voor zijn geliefde bezoekers. ,,Dat is in goed overleg met burgemeester Anja Schouten gegaan. We hebben zeer goed contact met haar en dat willen we graag zo houden. Precies om die reden hebben we afgelopen zaterdag tijdens de openingsuren een Zoom-meeting gehad. Puur om even te praten over de vorderingen en of alles naar wens verliep. Ze is betrokken. Dat is fijn.”

Lees ook: KHN voert druk op: 'kabinet, maak vrijdag openingsplan bekend'

Horecaondernemer Kat: 'Feit blijft dat we niet verder zijn gekomen'

Het is voor Kat tevens het bewijs dat de mogelijkheden er binnen de horeca wel zijn. Hij vindt het duidelijk moeilijk om uit te spreken, maar KHN heeft in de afgelopen twee coronajaren niet gebracht waarop gehoopt werd. ,,Het is natuurlijk niet zo dat ze helemaal niets voor elkaar hebben gekregen. De regering heeft ze simpelweg geen millimeter ruimte gegeven. Het feit blijft alleen dat we niet verder zijn gekomen en dus staan we nu op het punt om zelf een statement te maken.”

Kat benadrukt dat het comité waar hij deel van uitmaakt wordt vergezeld door iemand van de Alkmaarse afdeling van KHN. ,,We moeten dit zo breed mogelijk trekken. Iedereen boort zijn of haar netwerk aan om er zoveel mogelijk ondernemers bij te betrekken. Of ik de petitie heb gezien die KHN aan het kabinet zal aanbieden? Jazeker. Maar dit gaat verder dan een petitie.”

Beljaarts ziet door het hele land vergelijkbare ontwikkelingen

Dirk Beljaarts verbaast zich niet over de actie van Kat en zijn collega’s in de Alkmaarse horeca. De directeur van KHN geeft aan dat dergelijke ontwikkelingen overal in het land plaatsvinden en kan zich dat goed voorstellen. ,,Heel Nederland is van mening dat we weer open moeten en dat het kabinet geen blijk van realiteitsbesef geeft. Ik begrijp het dus goed dat deze ondernemers zich nu laten horen.”

Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland. Foto: KHN

Lees ook: Protestactie Theater Kapsalon geeft signaal af, 'gymlessen' in diverse musea

KHN-directeur wil geen discussie in de media voeren

Over de opmerking van Kat, die aangeeft dat KHN er niet in is geslaagd een perspectief op tafel te krijgen, laat Beljaarts zich niet uit. ,,Ik wil niet reageren op kritiek. We moeten deze discussie intern voeren, niet in de media. Op dit moment moeten we onze energie vooral benutten om ons doel na te streven.”

De beleidsbepaler zette die woorden eerder al kracht bij met een bericht op de site van KHN. Hierin worden onder andere de burgemeesters bedankt die het voor de horeca in hun gemeente mogelijk maakten de deuren tijdelijk te openen in de vorm van een demonstratie. De rol van de burgemeesters hebben volgens KHN duidelijk een rol gespeeld in de heropening van de retail en de branchevereniging hoopt dat er zich een vergelijkbaar scenario ontvouwt voor de horeca.

Om dat te bewerkstellingen, zijn er brieven verstuurd naar zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en de Vereniging van Wethouders. ‘We hopen als horeca wederom te kunnen rekenen op uw steun en dat u onze oproep wilt meenemen in uw overleggen met het kabinet en leden van de Tweede Kamer’, aldus KHN in haar schrijven.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws