Nieuws Maatregelen

Omzetverlies door coronamaatregelen? RechtCheck moet hulp bieden

Ondernemers kunnen vanwege omzetverlies door de coronamaatregelen huurkorting aanvragen bij de rechter, besliste de Hoge Raad op 24 december 2021. Niet alle ondernemers die daar recht op hebben weten dat. ARAG lanceert daarom de RechtCheck om ondernemers te helpen duidelijkheid te krijgen en huurkorting aan te vragen, mogelijk met terugwerkende kracht tot maart 2020.

Van onze redactie 26 januari 2022

Arag recht huur

Foto: Shutterstock.

,,We merken dat ondernemers vaak niet weten of ze in aanmerking voor huurkorting komen”, vertelt Daphne van Luijk, jurist Huurrecht bij ARAG. ,,Hierdoor kunnen ze duizenden euro’s mislopen waar ze wel recht op hebben.” De rechter kan aan het wijzigen van de huurovereenkomst bovendien terugwerkende kracht verbinden. Dat betekent dat ook nu nog de huursom vanaf maart 2020 gedeeld kan worden tussen huurder en verhuurder door de formule van de Hoge Raad toe te passen, als de verhuurder al die tijd niets wilde betekenen daarin voor de huurder.

Uitspraak Hoge Raad betekent einde aan onduidelijkheid

,,Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn er al meerdere rechterlijke uitspraken gedaan over huurkorting”, zegt Van Luijk. ,,Met iedere uitspraak kwam ook telkens weer een nieuwe formule om de huurkorting te berekenen. Dat zorgde in de praktijk vaak voor verwarring. De uitspraak van de Hoge Raad in december gaf eindelijk duidelijkheid op dit dossier en nu is er één rechtsgeldige formule voor de berekening van huurkorting. Dat geeft houvast aan ondernemers die worstelen met de huur van hun bedrijfspand door de coronamaatregelen en die perioden geen of een verminderde omzet hebben gedraaid vanwege de coronamaatregelen."

Lees ook: Hoge Raad: Winkels en horeca hebben recht op huurkorting door coronamaatregelen

Hulp bij proces

,,Ondernemers zoeken het liefst zelf uit waar ze recht op hebben. Maar we zien ook dat de Hoge Raad niet op alle vragen antwoord biedt”, vervolgt Van Luijk. ,,Daar is nu een oplossing voor.” Om ondernemers te helpen heeft het Legal Tech Development team van ARAG een tool ontwikkeld waarmee ondernemers een start maken met het berekenen van de huurkorting waar ze recht op hebben. Van Luijk: ,,De Rechtcheck is praktisch opgezet met tips om ondernemers bij het proces te helpen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws