Nieuws Maatregelen

Auke de Vries (Fietsen bij Auke) over lockdown: run op racefietsen

Voor ondernemers is het een lastig jaar, zo ook voor Auke de Vries van Fietsen bij Auke. Vanwege de huidige lockdown is de ondernemer alleen geopend voor reparaties aan fietsen. Toch was er ondanks de coronacrisis ook een groot voordeel voor de fietsenbranche: een grote run op racefietsen.

Bjarn van den Berg 31 december 2020

Fietsen

Foto: Jacob van Vliet.

Het is een rare situatie voor De Vries. Zijn werkplaats is open, maar de showroom is dicht. In Het Parool vertelt hij: ,,We zitten in een gek parket: onze werkplaats mag open, maar het winkelgedeelte moet dicht. We kunnen aan de slag met reparaties en fietsonderhoud, maar mogen geen nieuwe banden of tubetjes solutie verkopen. In de winkel hebben we een speciale looproute en de showroomfietsen staan zo opgesteld dat je niet meer bij de wanden met accessoires kunt komen.”

Lees ook: Maak je bedrijf nu klaar voor de periode na corona

'Als je een racefiets wil die ik niet heb staan, mag je blij zijn als die er in september 2021 is'

,,Dit jaar wordt best spannend. De coronacrisis had voor onze branche een voordeel: er ontstond een grote run op racefietsen. Het gevolg is dat ze nu niet meer te verkrijgen zijn. Als je een racefiets wil die ik niet heb staan, mag je blij zijn als die er in september 2021 is. Voor reparaties aan remkabels of lekke banden kunnen mensen gewoon binnenkomen.”

De verkoop van racefietsen ging zelfs zo hard, dat er geen enkele racefiets meer te verkrijgen is. ,,Het zwaartepunt in ons aanbod is wat verschoven. De focus verlegden we afgelopen jaar wat meer van racefietsen naar elektrische fietsen, om de doodeenvoudige reden dat racefietsen niet meer te krijgen waren. Elektrische fietsen zijn beter beschikbaar, ik kan uit meerdere voorraden putten.”

"Door de mondkapjes is ‘wat zeg je’ vaker uitgesproken dan welke zin ook”

Auke de Vries, Fietsen bij Auke

Afstand houden en plexiglas

Ondanks de goede verkoop, is het niet altijd even makkelijk voor de ondernemer. ,,Ik houd moed door te blijven lachen. Mijn bedrijf is niet heel hard getroffen, we hebben werk. Maar in mijn sociale leven blijft het gek met alle regels. Afstand houden en achter plexiglas staan is anders dan we gewend zijn. En door de mondkapjes is ‘wat zeg je’ vaker uitgesproken dan welke zin ook. Ook ben ik triatleet: behalve zwemmen, kan ik nog hardlopen en fietsen. Dat is altijd mijn uitlaatklep geweest.”

Lees ook: Accufietsen en e-scooters hebben wind mee dankzij coronacrisis

Concert in Melkweg of Paradiso

Op de vraag wat de Vries als eerste gaat doen als de boel weer wordt versoepeld antwoordt hij: ,,Persoonlijk kijk ik het meest uit naar een mooi concert in de Melkweg of Paradiso, van een wat steviger rockbandje. En ik wil zorgen dat we in onze zaak dan goed in de voorraden zitten en zoveel mogelijk mensen met uitgestelde wensen kunnen helpen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.