Nieuws Maatregelen

Klok tikt voor bedrijven om afrekening coronasteun aan te vragen

Zo’n 55.000 bedrijven hebben nog steeds geen definitieve berekening aangevraagd voor de eerste periode loonsteun, die was bedoeld om hen de coronacrisis door te helpen. Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt dat ze nog maar tot 31 oktober hebben om dit te regelen, anders moeten ze het hele voorschot terugbetalen.

NU.nl/ANP 18 oktober 2021

Loonsteun corona bedrijven NOW afrekening

De definitieve berekening voor loonsteun is nodig om te bepalen waarop bedrijven daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot nabetaling of terugvordering. Foto: Shutterstock

In de eerste periode van de tijdelijke NOW, van maart tot en met mei 2020, ontvingen 139.500 werkgevers een ondersteuning in de loonkosten van het UWV. Dat bedrag was een voorschot, gebaseerd op de loonsom in januari 2020 en het geschatte omzetverlies.

De definitieve tegemoetkoming wordt berekend aan de hand van onder meer het daadwerkelijke omzetverlies. Werkgevers moeten daarvoor uiterlijk 31 oktober zelf een aanvraag indienen en dat omzetverlies doorgeven. ,,Wie geen aanvraag voor een definitieve berekening indient moet straks het hele voorschot terugbetalen", zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.

UWV komt met spotjes om duidelijk te maken dat tijd dringt

Dat zo'n grote groep de aanvraag nog niet heeft gedaan, komt volgens het UWV mogelijk doordat een accountantsverklaring moet worden meegestuurd. De instantie adviseert ondernemers de aanvraag toch te starten als ze die verklaring niet voor 31 oktober kunnen leveren. Ze krijgen daarna namelijk nog veertien weken om dat af te ronden.

Lees ook: Veel bedrijven kregen te veel NOW-steun: ruim 4 miljard euro moet terugbetaald worden

Vanaf maandag zal het UWV werkgevers er ook in radiospotjes op wijzen dat de tijd dringt. Ongeveer 84.500 werkgevers hebben voor de eerste NOW-periode al wel hun eindafrekening aangevraagd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws