Nieuws Maatregelen

België stelt mondkapjes in winkels en coronapas in horeca weer verplicht

In België wordt vanaf vrijdag het dragen van mondkapjes opnieuw verplicht in winkels, bedrijven en overheidsgebouwen en ook tijdens cultuur- en sportevenementen. Dat heeft premier Alexander De Croo namens de Belgische regering bekend gemaakt in een persconferentie. België krijgt een zogenoemde pandemiewet, vanwege een zogenoemde epidemische noodsituatie. Daarmee worden de maatregelen juridisch afgedekt.

Van onze redactie 27 oktober 2021

Shoppen winkelen corona mondkapje

Foto: Shutterstock.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

De coronapas wordt na Brussel en Wallonië nu ook in Vlaanderen ingevoerd per 1 november, voor de horeca en in fitnesscentra. Vanaf vrijdag wordt in alle openbare plekken binnen een mondkapje verplicht, dus ook in de winkels. De maatregelen gaan voorlopig drie maanden duren.

,,Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken", zei De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. ,,Die moeten ervoor zorgen dat ons leven nog steeds verder kan gaan. Een vrij, maar voorzichtig leven."

Lees ook: Oproep KHN aan kabinet: laat 12 uur-regel los en richt je op huisfeestjes

Thuiswerken graag, maar niet verplicht

De premier roept de Belgen op weer zoveel mogelijk thuis te gaan werken, maar verplicht wordt het niet. Een Covid Safe Ticket, zoals een Europees coronareiscertificaat dat aangeeft dat iemand volledig is gevaccineerd of hersteld is van Covid-19 of recent negatief is getest, wordt ook verplicht voor alle evenementen met 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Met dat bewijs hoeft de drager geen mondkapje op in een restaurant of café, maar het personeel in de horeca en sportscholen wel.

,,We moeten niet panikeren maar wel reageren", zei minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Elke dag komen er in het land meer dan 5000 coronabesmettingen bij, méér dan tijdens de derde golf afgelopen voorjaar.

,,Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken", zei de Belgische premier De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws