Nieuws Maatregelen

Booking.com gaat coronasteun terugbetalen na ophef over bonussen

Booking.com gaat de coronasteun die het bedrijf kreeg, terugbetalen aan de Nederlandse overheid. Vorige week ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat Booking.com miljoenen aan bonussen uitkeert aan de top, terwijl het vorig jaar een beroep deed op de NOW-coronaregeling. Die is bedoeld om bij groot omzetverlies toch de loonkosten te kunnen doorbetalen.

Redactie/ANP 4 juni 2021

Booking com reizen toerisme hotels

,,We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", zegt het bedrijf in een verklaring. ,,De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen."

Booking.com overlegt nog met ministerie

De praktische details van de terugbetaling van de coronasteun worden in overleg met het ministerie van Sociale Zaken ingevuld, aldus Booking.com. Ook in andere landen gaat de onderneming steun terugbetalen. In totaal gaat het om zo'n 110 miljoen dollar, voor verschillende overheden.

Lees ook: Schaam je, (voor) Booking.com

Meijssen sceptisch over beslissing van Booking

Niels Meijssen, de ondernemer die met zijn boekingssite Moonback een eerlijk alternatief voor Booking wil bieden, is sceptisch over de beslissing van het bedrijf. ,,Het is natuurlijk mooi nieuws dat het geld nu teruggaat naar de belastingbetaler, maar ik denk dat de beslissing van Booking eerder financieel dan moreel gedreven is.'' Meijssen wijst erop dat veel gebruikers hun app of account van Booking verwijderd hebben naar aanleiding van de ophef over de bonussen. ,,Het lijkt erop dat ze dus een gecalculeerde beslissing hebben gemaakt om het steungeld terug te betalen. Ik hoor ze verder ook niet over wat er met de bonussen gebeurt.'' Dat het plan om steun terug te betalen inderdaad al eerder op tafel lag, betwijfelt Meijssen.

De ophef over Booking laat volgens hem wel zien dat mensen klaar zijn voor een eerlijker alternatief. Zelf begon hij het initiatief BeterBoeken naar aanleiding van eerdere ophef vorig jaar, toen bekend werd dat Booking de NOW-steun kreeg. Met een crowdfundingsactie kwam zijn startup van de grond, die inmiddels is omgedoopt tot Moonback.

Reactie minister Koolmees op terugbetalen steun

Demissionair minister Wouter Koolmees (SZW) heeft inmiddels gereageerd op de keuze van Booking en noemt het 'terecht en verstandig' dat ze de steun terugbetalen. De bewindsman is vrijdagmorgen door Booking.com op de hoogte gesteld van het besluit. Hij heeft het bedrijf toen ook laten weten het besluit verstandig te vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws