Nieuws Maatregelen

Stap 2 openingsplan uitgesteld: sportscholen, pretparken en dierentuinen blijven dicht

Sportscholen, pretparken en dierentuinen blijven voorlopig dicht. Het kabinet zal vanaf 11 mei de coronamaatregelen niet verder versoepelen, waarmee stap 2 van het openingsplan dus wordt uitgesteld. En daar was niet eens een Catshuisoverleg voor nodig, want die van morgen is afgelast.

Van onze redactie 1 mei 2021

Laatste update: 1 mei 2021 12:50

Sportschool fitness dicht corona lockdown

Lege sportscholen, fitnesscentra blijven voorlopig nog dicht; het kabinet heeft stap 2 van het openingsplan namelijk uitgesteld. Foto: Shutterstock.

Het AD meldde eerder al dat uitstel dreigde en nu is de knoop doorgehakt, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. ,,We zien dat de cijfers over de piek heen raken, maar de daling is nog niet voldoende zichtbaar om de volgende stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten", stelt een woordvoerder. ,,De druk op de IC’s en bezetting van de ziekenhuizen is nog te hoog. Om deze redenen verschuift de Catshuissessie van morgen naar volgend weekend, en de persconferentie schuift dus ook door.”

Dit vonden ondernemers twee weken geleden van het openingsplan: Ondernemers sceptisch over openingsplan: 'Boterzacht, zonder perspectief'

Volgens het oorspronkelijke routeboekje naar een open zomer zou het kabinet dit weekend besluiten om vanaf 11 mei meer mogelijk te maken: pretparken en dierentuinen zouden dan gecontroleerd open kunnen, binnen- en buitensport en culturele activiteiten (van bibliotheek tot bioscoop) krijgen ruimte, soms met toegangstesten. Maar het kabinet durft die stap dus niet aan. Dat zou betekenen dat stap twee pas op zijn vroegst 18 mei kan ingaan.

'OMT zal weer zeggen: wacht tot daling echt te zien is'

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) zeiden al weinig ruimte te zien. De belasting van ziekenhuizen is nog groot met 2700 opgenomen patiënten en de verwachte daling - volgens modellen vanaf deze week - lijkt nog niet duidelijk zichtbaar. ,,Het OMT zal weer zeggen: wacht tot de daling echt te zien is”, meldt een ingewijde.

Die waarschuwing gaf het Outbreak Management Team de vorige keer ook, maar toen waagde het kabinet alsnog de gok, met de gedeeltelijke heropening van de buitenhoreca en detailhandel. ,,Bij stap één zeiden we: wacht tot je de daling ziet, dus dat zeg je bij stap twee ook”, zegt een andere bron.

Lees ook: Wat houdt 'het openingsplan' precies in?

'Sportscholen juist deel van de oplossing coronapandemie'

Het uitstel van de heropening van sportscholen is een tegenvaller voor de fitnessbranche. Dat zegt directeur Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief, waarbij ongeveer duizend sportlocaties zijn aangesloten.

Wouters zegt dat sportscholen juist deel van de oplossing van de coronapandemie zijn. ,,Mensen kunnen dan werken aan hun vitaliteit, weerstand en gezondheid, wat heel belangrijk is. Bewegen is juist het beste." Volgens Wouters zijn mensen die met corona op ic's belanden vaak zwaarlijvig en zijn mensen in gewicht aangekomen in coronatijd.

Een woordvoerder van de fitnessketens Fit For Free en SportCity zegt: ,,We hadden gehoopt dat de sportscholen weer open konden, maar hebben ons nu te schikken." Hij is het eens met het standpunt van NL Actief dat sporten in coronatijd juist heel belangrijk is en wijst erop dat sportscholen ook van belang zijn voor mensen die moeten revalideren en daarbij begeleiding nodig hebben van een coach of trainer.

Ook bij fitnessketen Basic-Fit wordt met teleurstelling gereageerd. ,,Een duidelijke tegenvaller, maar het is niet anders", aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft de branche juist laten zien dat met de coronaprotocollen veilig kan worden gesport, wat belangrijk is om een betere weerstand op te bouwen tegen het coronavirus.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.