Nieuws Maatregelen

Brancheorganisaties presenteren ‘slimme maatregelen’ per horecabedrijf

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), MKB-Nederland én VNO-NCW hebben 'slimme maatregelen' ontwikkeld om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Belangrijkste element: een ‘activiteit-gebonden coronamaatregelenpakket’ voor elk individueel horecabedrijf, inspelend op de sector.

Van onze redactie 9 oktober 2020

22 uur horeca sluiting

Bij de nieuwe, zogenoemde 'slimme maatregelen' wordt rekening gehouden met het feit dat het besmettingsrisico beheersbaar en aanvaardbaar moet zijn, maar dat er tegelijkertijd wel mogelijkheden moeten zijn voor een exploitatie van het horecabedrijf.

Dit zijn die 'slimme maatregelen':

  • Stap af van allerlei onwerkbare segmenteringen, maar kijk naar functies/activiteiten per type bedrijf, bijvoorbeeld ‘eten/drinken’, ‘vergaderen’, ‘slapen’ etc.
  • Laat de ondernemer per bedrijfsactiviteit in een coronamaatregelentool de specificaties van zijn functies/activiteiten invoeren. Denk hierbij aan ‘harde specs’ zoals het aantal vierkante meter, de regio en ventilatie, maar ook aan variabelen zoals het hanteren van mondkapjes voor personeel en gasten, kuchschermen of ventilatie met grotere luchtverversingscapaciteit.
  • Het invoeren van deze specificaties per activiteit leidt vervolgens tot een ‘activiteit-gebonden coronamaatregelenpakket’ voor een individueel bedrijf. De ondernemers voeren hun gegevens in, de tool geeft de uitkomst voor welke maatregelen er gelden.
  • De maatregelen moeten vervolgens ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land, door bijvoorbeeld een stoplichtsysteem te hanteren. Bij groen is er meer mogelijk dan bij oranje of rood. Deze kleuren kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de ontwikkeling van het coronadashboard waar het kabinet mee bezig is.

Lees ook: Corona oorzaak van faillissement duurzame hotelgigant QO

Oproep aan kabinet: kijk naar wat er wel kan

KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ervan overtuigd dat deze gerichte aanpak een belangrijke bijdrage levert aan de bestrijding van het coronavirus.

'Dit plan zorgt er tegelijkertijd voor dat de economische gevolgen beperkt blijven en we straks ook ruimte hebben voor wederopbouw. Op dit moment worden de contouren van dit plan verder uitgewerkt. De drie partijen doen een dringende oproep aan het kabinet: ‘neem de horeca serieus, kijk naar wat er wél kan, in plaats van vast te houden aan de verregaande restricties voor een sector die juist een belangrijk alternatief kan vormen voor de privésfeer - waar nu de meeste besmettingen plaatsvinden’.

Lees ook: Horeca helemaal open? Won Yip, Laurens Meyer investeren in uv-licht

Horeca is onderdeel van de oplossing

KHN-voorzitter Robèr Willemsen (foto): ,,De horeca heeft als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie. Juist in onzekere tijden als deze, hebben mensen behoefte aan sociaal contact. En gezien de huidige cijfers en de behoeften in de maatschappij kan de horeca juist een onderdeel van de oplossing zijn. In de horeca kunnen mensen dankzij de strenge protocollen toch op een veilige manier samenkomen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.