Nieuws Maatregelen

Dit zijn de aangepaste corona-maatregelen van kabinet Rutte-IV

Het kabinet heeft aangepast coronabeleid bekendgemaakt in de persconferentie van vrijdag 14 januari. De belangrijkste aanpassing is dat alle essentiële winkels overdag weer open mogen. Horeca en cultuurinstellingen blijven nog dicht, in ieder geval de komende tien dagen.

Van onze redactie 14 januari 2022

Premier rutte persconferentie corona

Premier Mark Rutte was een vertrouwd gezicht bij de persconferentie van 14 januari, Ernst Kuipers was er voor het eerst bij. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus zorgminister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, hoewel de bewindsman benadrukt dat het virus steeds verandert. Door de omikron-variant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een ,,weloverwogen risico" te nemen met de versoepelingen. ,,Simpelweg omdat het moet", zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Dit zijn de belangrijkste maatregelen:

  • Vanaf zaterdag 15 januari kunnen alle winkels open. Ook essentiële winkels mogen zonder afspraak en tot 17.00 uur open. Klanten zijn binnen verplicht een mondkapje te dragen en er gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Dat komt neer op 1 persoon per 5 vierkante meter. Ook contactberoepen als kappers en nagelstylisten kunnen weer aan de slag. Sporten in de buitenlucht en in sportscholen is vanaf morgen eveneens weer toegestaan.
  • Horeca en cultuur blijven nog zeker tien dagen dicht, tot 25 januari. Dit ondanks de massale roep om heropening en ludieke 'muiterij' op verschillende plaatsen in Nederland. Het kabinet vindt het nu te vroeg ook deze sectoren in één keer te openen. Dat zei premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. Het kabinet wil de situatie over tien dagen opnieuw beoordelen.
  • Het kabinet breidt het mondkapjesadvies uit. Overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt met name op drukke openbare plaatsen buiten. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen.
  • Ook op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.
  • Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Deze maatregel gaat per 21 januari in. Mensen met een cruciaal beroep die geen booster hebben gehad, hoeven ook niet in quarantaine. Zij moeten zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Bij contact met een coronapatiënt moeten ze dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

Lees de reacties op de nieuwe maatregelen in onze liveblog.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers. Actie: ontvang nu €100,- gratis advertentietegoed voor DPG Direct.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws