Nieuws Maatregelen

Na coronapaskritiek geeft Mona Keijzer ook Kamerzetel op

Mona Keijzer geeft haar Tweede Kamerzetel op en verlaat per direct de landelijke politiek, na haar ontslag als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Dat meldt haar partij, het CDA. Keijzer werd afgelopen weekeinde weggestuurd uit het kabinet nadat zij openlijk afstand had genomen van het coronabeleid van het demissionaire kabinet.

ANP 27 september 2021

Mona keijzer TVL mkb

Lees ook: Mona Keijzer uit kabinet gezet na kritiek op coronapas

Keijzer vertrekt ,,na goed overleg met de Tweede Kamerfractie". Partijleider Wopke Hoekstra zegt dat besluit te respecteren en dankt haar ,,voor haar inzet, betrokkenheid en de goede samenwerking de afgelopen jaren". Hij benadrukt dat Keijzer ,,ten volle" CDA-lid blijft. Interim-voorzitter Marnix van Rij roemt haar ,,scherpte, eigenzinnigheid en verfrissende kijk op de samenleving".

Hoekstra zegt dat al langer duidelijk was dat Keijzer "moeite had en heeft met onderdelen van het coronabeleid van het kabinet". Hij heeft daar de afgelopen tijd veel met haar over gesproken en had ,op een andere uitkomst gehoopt'. Uiteindelijk moet het kabinet volgens de CDA-leider met één mond spreken: ,,Dat zegt nou eenmaal ons staatsrecht."

'Je kunt niet als lid van het kabinet zeggen: ik doe niet meer mee'

Het ontslag van Keijzer was onvermijdelijk, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge maandag, maar wel ,,spijtig dat het zo heeft moeten lopen". Volgens de bewindsman worden tijdens de coronacrisis al langer "intense discussies" gevoerd en wordt ,,ieder belang gewogen". ,,Maar je kan niet de handhaving de straat op sturen terwijl je verder discussieert. Je kunt niet als lid van het kabinet zeggen: ik doe niet meer mee."

De Jonge sprak Keijzer zelf dit weekend nog, maar wilde over de inhoud van dat gesprek niks kwijt. ,,Het blijft tussen ons. Het resultaat is dat deze onvermijdelijke stap is gezet."

Mona Keijzer wil 'geen splijtzwam' zijn

Keijzer zegt in een verklaring die ze deelt via Twitter dat ze het coronabeleid niet kan rijmen ‘met mijn verstand en mijn geweten'. Ze zegt ook ,,geen splijtzwam" te willen zijn. Keijzer stelt al langer ,,grote twijfels" te hebben bij de kabinetsaanpak van het coronavirus. Met de brede invoering van de coronapas in het uitgaansleven is wat haar betreft ,,de grens qua logica en uitlegbaarheid bereikt".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws