Nieuws Maatregelen

Supermarkten maken zich op voor ruimere openingstijden

Nu de begintijd van de avondklok naar 22.00 uur wordt verschoven, kunnen de supermarkten mogelijk weer langer openblijven. Brancheorganisatie CBL laat dinsdag desgevraagd aan NU.nl weten dat dit scenario waarschijnlijk is.

Bron: Nu.nl 23 maart 2021

Verpakkingen supermarkt felgekleurd onderzoek

Het kabinet heeft besloten dat de avondklok vanwege het ingaan van de zomertijd ook een uur opschuift. De zomertijd gaat komend weekend in en de avondklok wordt op woensdag 31 maart aangepast.

CBL zei eerder al dat het vrij zeker is dat als de avondklok opschuift vervolgens ook de sluitingstijd van de supermarkten opschuift. "We wachten de persconferentie af en bespreken daarna met onze leden wat dit precies voor de supermarktbranche betekent", aldus de brancheorganisatie.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 23 maart

Sinds de invoering van de huidige avondklok gaan de supermarkten uiterlijk om 20.45 uur dicht, zodat iedereen om 21.00 uur thuis kan zijn. Maar een latere avondklok leidt mogelijk tot ruimere openingstijden.

Die kans is groot, bevestigt ook supermarktketen PLUS. "Als de regels versoepeld worden, kan ik me voorstellen dat de winkels weer langer openblijven. Wij hebben veel zelfstandige ondernemers, dus die bepalen dat zelf. Daar zitten wel een aantal bij die in normale tijden tot 22.00 uur open waren. Dat zal nu dan waarschijnlijk 21.45 uur worden, zodat mensen voor 22.00 uur thuis zijn", klinkt het.

SPAR laat een vergelijkbaar geluid horen: "Wij wachten even de persconferentie af en zullen dit dan per individuele ondernemer bekijken." Niet alle zelfstandige winkeliers hebben openingstijden tot na 22.00 uur. Sommigen sluiten hun winkel bijvoorbeeld al om 20.00 of 21.00 uur en merken dus niets van de beslissing van het kabinet.

Supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Lidl verwijzen naar de reactie van de brancheorganisatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws