Nieuws Maatregelen

Han de Hair (Exclusieve Sportcentra): 'Wij zijn een deel van de oplossing en dat wordt niet gezien’

Om vijf uur 's middags dicht. Ook de sportscholen. 'De vitaliteitsmotor van Nederland stokt wederom, en onterecht', om de bewoordingen van Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) letterlijk te gebruiken. 'Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat onze regering weer ontkent dat wij juist een deel van de oplossing zijn'.

Van onze redactie 29 november 2021

Sportschool fitness corona lockdown han de hair

Foto: Shutterstock.

Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

,,We hebben het hele rooster maar weer aangepast sinds de persconferentie, we gaan bijvoorbeeld nu om half 7 's ochtends al open", vertelt Han de Hair van sportschool Gymnasion Joure, en voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES). ,,Er zijn bij ons veel meer lessen in het weekend en alles wat we kunnen streamen, streamen we dus ook. Als sportcentra schakelen wij vanwege de coronamaatregelen wel weer en in alle eerlijkheid: ik heb ook geen andere keus. Ik doe wat nodig is om dit tot een goed einde te brengen. Maar echt, de moed zakt mij in de schoenen."

'Sportcentra zijn juist deel van de oplossing'

,,Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat onze regering weer ontkent dat wij juist een deel van de oplossing zijn. Ik heb het eerder gezegd, na welke lockdown dan ook, we zien mensen in fitheid achteruit hobbelen en dat kan niet de bedoeling zijn. In sportcentra werken we aan de gezondheid van mensen, dat is misschien wel de belangrijkste pilaar in deze strijd tegen het coronavirus. En juist dat wordt nu mensen weer ontnomen, moeilijk gemaakt. Sporters worden wéér geraakt. Wij merken het aan de opzeggingen en het 'bevriezen' van de abonnementen terwijl mensen komen werken aan hun gezondheid in een bewezen veilige omgeving. Luchtverversing is goed, hygiëne is top en hoewel we zien dat door de huidige maatregelen het veel drukker is per uur door de beperkte openingstijden, is de verdeling van wie wanneer komt is goed geregeld. Kortom: dit is de wereld op zijn kop, contraproductief, het paard achter de wagen:.

"We zien mensen in fitheid achteruit hobbelen en dat kan niet de bedoeling zijn. In sportcentra werken we aan de gezondheid van mensen, dat is misschien wel de belangrijkste pilaar in deze strijd tegen het coronavirus"

Persconferentie-Rutte: avondlockdown

Ook De Hair zag de vijf uur-sluitingstijd-maatregel wel aankomen. ,,Toch hoop je, tegen beter weten in, dat onze branche ontzien wordt. Want ik snap er helemaal niks meer van. Hoe kunnen mensen met gezond verstand het in hoofd halen om sportcentra voor 5 uur te sluiten? Ik kan er niet achter staan, vind het een maatregel van niks, maar ik moet er in meegaan. Het wordt mij opgelegd. Als ik kijk naar wat er in Den Haag allemaal bepaald wordt, er is geen touw meer aan vast te knopen."

'Het is van: brandjes blussen en op naar de volgende'

Die lobby in Den Haag is er, duidelijk en goed, stelt De Hair. ,,NL Actief zit dagelijks met het ministerie van VWS aan tafel, ze kennen onze visie en zijn het nota bene ook in grote lijnen met ons eens. Maar kennelijk is dat niet genoeg om door te dringen bij het kabinet en het OMT. Het blijft die blackbox waar we niet bij komen, maar we zullen en blijven onze boodschap natuurlijk duidelijk maken. Laatst las ik een goed artikel over dat deze coronacrisis veel te groot is geworden voor een Hugo de Jonge, een Mark Rutte, dat dit allemaal zo complex is geworden dat adviezen anders georganiseerd moeten worden. Het is een ingewikkeld multidisicplinair verhaal geworden. Anno nu is het de praktijk van vooral brandjes blussen en op naar de volgende".

Lees ook: Exclusieve Sportcentra-branche over QR-code: 'Waarom? Wij zijn geen besmettingshaard'

'Onze branche is geen besmettingshaard'

In een eerder interview, over de verplichte QR-codecheck voor sportcentra, stelde De Hair bovendien al: ,,Onze branche is geen besmettingshaard. En dat weet het ministerie van VWS maar al te goed. Dit is nergens op gebaseerd. Corona is geen pandemie meer maar een endemie. Het coronavirus gaat niet meer weg, volgend jaar zal zich hetzelfde voordoen als we het nu niet rigoureus anders aan gaan pakken."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws