Nieuws Maatregelen

Euforie tijdens De Nacht Staat Op neemt pessimisme richting versoepelingen niet weg

Hectische dagen voor de nachthoreca. Zo was er de grote berg aan voorbereidingen voor De Nacht Staat Op, was het grote protest afgelopen zaterdagavond daar en wacht dinsdagavond een nieuwe persconferentie van coronaminister Ernst Kuipers. Welke verwachtingen heeft Eelko Anceaux van nachtclub De Marktkantine? Hoe heeft hij De Nacht Staat Op ervaren en heeft het relatief goede verloop ervan volgens hem invloed op de aanstaande versoepelingen?

Robbert Daalder 14 februari 2022

Marktkantin nacht staat op joris voorn nachthoreca

Euforie in De Marktkantine, waar dj Joris Voorn zaterdagnacht de hoofdact vertegenwoordigde. Foto: Iris Zebli

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws!

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

‘Euforisch’ is het woord dat Anceaux gebruikt wanneer hem gevraagd wordt de sfeer van afgelopen zaterdagavond te omschrijven. ,,De 2.000 gasten waren echt euforisch om het feit dat ze eindelijk weer in de nachtclub stonden. Als ik puur kijk naar de avond in De Marktkantine, dan leek het wel alsof corona er nooit is geweest."

,,Het enige waar wel over werd gesproken, was de mogelijke boete die ons boven het hoofd hing omdat we tegen de regels in geopend waren. ‘We betalen ‘m met z’n allen”, werd er geroepen. ‘We beginnen er een crowdfunding voor’, klonk het. Ik ervaarde echt een bijzondere sfeer met een hoge energie. Buiten was het overigens ook erg druk. Er werden zelfs trams omgeleid omdat er zoveel mensen op straat waren. Zij probeerden tevergeefs naar binnen te komen.”

"Het is omgekeerde wereld dat er nu boetes worden opgelegd in een sector die al zo zwaar getroffen is maar zich altijd heeft geschikt naar de maatregelen"

De Marktkantine ontvangt boete die 'relatief te doen is'

Waar die hoge energie nog duidelijk in de stem van Anceaux te horen is wanneer hij over afgelopen zaterdag praat, verdwijnt deze als sneeuw voor de zon zodra het over het vervolg gaat. Hoewel er geen handhaving binnen is geweest, is die boete er namelijk toch gekomen. De hoogte ervan: 4.500 euro. De ondernemer die ‘m moet gaan betalen spreekt van een bekeuring die ‘relatief te doen is’, maar wel zal worden aangevochten.

,,Het is kwalijk dat een inmiddels failliete politiek dit ons nu alsnog oplegt. Met failliet bedoel ik dat er totaal geen draagkracht meer is voor dit beleid. Dat is afgelopen week toch wel heel erg duidelijk geworden. Het is omgekeerde wereld dat er nu boetes worden opgelegd in een sector die al zo zwaar getroffen is maar zich altijd heeft geschikt naar de maatregelen. Of wij die van ons door de bezoekers van afgelopen zaterdag laten betalen? Misschien. We gaan ons nog beraden met de andere vijfentwintig Amsterdamse nachtclubs die zaterdag ook allemaal open waren.”

De Marktkantine trok zaterdag 2.000 bezoekers en dus stond er een wachtrij. Foto: Iris Zebli

Lees ook: Poptempel 013 slikt boete van 10 mille: ‘Boodschap van De Nacht Staat Op is te belangrijk’

Versoepeld of niet, coronamaatregelen niet langer uit te leggen

Het idee is dat deze clubs voortaan ieder weekend open zullen blijven, zowel op vrijdag als op zaterdag. Voordat daar echter een definitieve klap op wordt gegeven, wacht men de persconferentie van dinsdagavond af. Anceaux neemt het woord ‘versoepelingen’ daarbij in zijn mond, maar de cynische wijze waarop het eruit komt, zegt genoeg.

,,Strikt genomen zijn het versoepelingen, maar het is too little too late. De hele kwestie draait alleen nog maar om politiek. Het gaat niet meer om de zaak zelf. Ik krijg niet meer uitgelegd waarom deze tussenstappen (openingstijden mogelijk verruimd tot 01.00 uur en per 25 februari een streep door anderhalve meter, red.) genomen moeten worden. Er wordt gezegd dat wanneer we dat niet doen, het mogelijk weer mis kan gaan. En dat terwijl de landen om ons heen bewezen hebben dat het gewoon kan! Er is dan een kans dat er een toename zal zijn van het aantal ziekenhuisopnames, maar daar kan je niet de hele samenleving mee belasten.”

Woorden van minister Yesilgöz lijken geen hoop te geven

Dat minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid inmiddels heeft aangegeven de frustratie van de nachthoreca te begrijpen, van een ‘redelijk goede protestactie’ sprak en er maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad op terug zal kijken, lijkt hem weinig hoop op een gunstige persconferentie te geven. ,,Ik weet ondertussen echt niet meer wat ik moet verwachten. Het is naïef, maar ik hoop dat de politiek tot de conclusie komt dat het aantal illegale thuisfeestjes gigantisch is, dat deze situatie niet langer houdbaar is en het nachtleven daarom volledig open gooit.”

Eelko Anceaux, oprichter De Marktkantine. Foto: De Marktkantine

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws