Nieuws Maatregelen

Elske Doets: 'Laten we ons afvragen: is reizen niet nog te prematuur?'

Tijdens het coronadebat werd duidelijk dat de Haagse lobby is ingezet dat als ons land (donker)rood kleurt 'grenzen voor Nederlanders open te houden'. Intussen meldt Zoover dat het aantal boekingen 'sinds dit weekend volledig is ingezakt' en stopt TUI tot 2 augustus met vakantievluchten naar Spaanse eilanden. Realiteitszin overheerst bij ceo Elske Doets van Doets Reizen: ,,Laten wij ons afvragen: evenementen, reizen, is dit allemaal eigenlijk niet nog te prematuur?"

Van onze redactie 14 juli 2021

Zoover vakantiesnl overname

Toch weer lege stranden in Zuid-Europa, deze zomer? Foto: Shutterstock.

Nederland kleurt hoogstwaarschijnlijk rood of donkerrood op de kaart van het Europese RIVM de komende dagen. Dat betekent niet automatisch dat grenzen dichtgaan, wel zijn landen ‘waakzaam’ en kunnen eigen extra regels opleggen, zoals een quarantaineplicht.

'Niet nu in paniek de grenzen dichtgooien'

,,Maar wij zeggen ook tegen Europese collega's: moeten we niet de oplopende vaccinatiegraad veel belangrijker laten zijn dan alleen besmettingscijfers?", stelde demissionair minister De Jonge tijdens het coronadebat. Daarvoor wordt gelobbyd in Brussel. Vooralsnog wordt er bij de kleurcodes alleen gekeken naar het aantal infecties, niet naar ziekenhuisopnames of de vaccinatiegraad. ,,De collega's zeggen niet: ‘we moeten nu in paniek de grenzen dicht gooien voor de Hollanders’. De intentie van veel landen is: met die reispas kan je gewoon op vakantie komen, al ben je rood".

Volg hier de UPDATES van het coronadebat, ook over REIZEN naar het buitenland: Na coronadebat: thuiswerken toch weer de norm

Elske Doets: 'Dit beleid is dweilen met de kraan open'

Ook Elske Doets, ceo van Doets Reizen, volgde het coronadebat en kent de recente ervaringen van haar collega's in de reisbranche. Doets pleit nadrukkelijk voor duidelijkheid vanuit de politiek. ,,Wat er nu gebeurt is dweilen met de kraan open. Het was deze zomer complex, het wordt complexer door de Delta-variant. Beter is het nu gewoon pas op de plaats te maken in plaats van een soort pappen en nat houden. Want dat doet de politiek, en alleen maar om de kiezers gunstig gestemd te houden. Daar zijn wij als reisbranche niet mee geholpen."

,,We zijn als branche, en ook ik persoonlijk, al zolang in gesprek met Den Haag voor goede steun om dit jaar door te komen, aangezien de zomer de periode is waarin wij ons geld verdienen en dat kunnen wij nu niet of nauwelijks. Wij zijn een cyclische bedrijfstak".

Lees ook: Oranje reisadvies: TUI annuleert vakanties naar Spaanse eilanden, Sunweb stopt ook met Portugal en Cyprus

'Is reizen, naar evenementen gaan, niet nog te prematuur?'

,,Laten wij ons vooral nu afvragen: evenementen, reizen, om zo mobiel te zijn, is dit allemaal eigenlijk niet nog te prematuur?", vraagt Elske Doets (op de foto hieronder) zich af. ,,We zijn nog niet allemaal gevaccineerd, kinderen sowieso niet, de meesten hebben hun tweede vaccin maar net gehad en we weten ook niet goed wat de oplaaiende Delta-variant nog meer gaat doen. Natuurlijk, het is ieders eigen keuze, maar we hebben ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws