Nieuws Maatregelen

Evenementen vanaf juli van start, kabinet steunt festivals met garantiefonds

Het kabinet komt organisaties tegemoet als hun evenementen in de tweede helft van dit jaar vanwege coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. Ze krijgen 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift en ontvangen de rest als lening. Dat laat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan NU.nl weten. Keijzer en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) hebben de details van de regeling naar de Tweede Kamer gestuurd.

NU.nl 19 maart 2021

Close Paradiso concert

Zou het...? Foto: ANP.

Organisaties uit de sport- en entertainmentbranche vragen al sinds eind vorig jaar om een garantiefonds, zodat ze zonder grote risico's kunnen beginnen met het voorbereiden van evenementen die in de zomer en het najaar plaatsvinden. Met deze regeling kunnen zij dus van start. De regeling geldt voor festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen in Nederland die gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. De regel geldt niet voor organisaties die dit jaar voor het eerst een evenement opzetten. Met het geld worden de kosten die organisaties maken voor bijvoorbeeld logistiek, veiligheid en personeel gedekt als het festival niet doorgaat. De regeling geldt niet voor het betalen van gages aan buitenlandse artiesten.

Eerder geplande evenementen kunnen worden verschoven naar een datum vanaf juli 2021 om ook aanspraak te kunnen maken op de regeling. In totaal is er 385 miljoen euro voor de regeling gereserveerd.

Lees ook: Mona Keijzer geeft startsein eerste proefevenement: 'Perspectief voor ondernemers'

'Publiek hunkert weer naar een concert'

,,Onze Nederlandse evenementensector is internationaal toonaangevend en dat willen we graag zo houden. Niet alleen de organisatoren, maar ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd", zegt Keijzer. ,,Maar een evenement organiseren kost tijd. Door de huidige coronacrisis is het niet alleen lastig plannen, ook het dragen van de kosten zorgt voor onzekerheid. Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt, willen we die onzekerheid wegnemen. Zodat de organisatoren en al die ondernemers die daar achter zitten weer aan de slag kunnen en we hopelijk in de zomer weer met zijn allen op een evenement kunnen genieten."

Meer bezoekers bij toename van het aantal vaccinaties

In juli moeten alle volwassenen in Nederland (die dat willen) op zijn minst één dosis van een coronavaccin gehad hebben. Het kabinet verwacht echter niet dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen plaatsvinden zoals voor de coronacrisis. Wel wordt ervan uitgegaan dat het rond die datum verantwoord is om evenementen te organiseren. ,,Als dan blijkt dat we, ook met de resultaten van Fieldlab Evenementen en de toename van het aantal vaccinaties, vergaande veiligheid kunnen organiseren, kunnen er meer bezoekers naar festivals en evenementen komen. En ons weer vermaken met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen", zegt Van Engelshoven.

"We gaan in gesprek met de organisatoren om inzicht te krijgen voor welke zomerevenementen het haalbaar is om nu nog te starten met de voorbereidingen"

Jolanda Jansen, Alliantie van Evenementenbouwers

Opluchting bij de Alliantie van Evenementenbouwers

Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers is opgelucht dat organisaties en leveranciers eindelijk duidelijkheid hebben. ,,Het is een heel belangrijk signaal vanuit de overheid naar de samenleving dat onze sector kan beginnen met de organisatie van evenementen na 1 juli met de oorspronkelijke capaciteit. Hier spreekt vertrouwen uit."

Jansen zegt het echter wel een domper te vinden voor de evenementen die eerder zouden moeten plaatsvinden en niet verplaatst kunnen worden. ,,Deze vallen nu buiten de boot. Nu de garantieregeling er is, willen we de overheid nogmaals vragen om ook in hun routekaart rekening te houden met het Nationaal Evenementenplan als uitgangspunt voor onze sector. Mensen hebben behoefte aan perspectief en willen weten wat ze deze zomer kunnen verwachten.“

Vertrouwen in de evenementenzomer van 2021

,,We gaan de regeling goed bestuderen op haalbaarheid en we gaan in gesprek met de organisatoren om inzicht te krijgen voor welke zomerevenementen het haalbaar is om nu nog te starten met de voorbereidingen. Maar we zijn uiteraard enthousiast dat er eindelijk een regeling is om op terug te vallen én dat de overheid vertrouwen uitspreekt in de evenementenzomer 2021", aldus Jansen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws