Nieuws Maatregelen

Exclusieve Sportcentra-branche over QR-code: 'Waarom? Wij zijn geen besmettingshaard'

Boosheid, maar ook paniek in de fitnessbranche. Want de branche die volgens de besmettingscijfers allesbehalve een coronahaard is, moet vanaf 6 november bij haar sporters een verplichte QR-check gaan doen, zo blijkt na de persconferentie. ,,Dit is werkelijk niet uit te leggen. Ook het ministerie van VWS weet hoe goed wij alles op orde hebben, hebben daar juist herhaaldelijk hun tevredenheid over uitgesproken", stelt voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra.

Van onze redactie 2 november 2021

Sportschool fitness dicht corona lockdown

Foto: Shutterstock.

Na de persconferentie-Rutte is er deze week een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

,,Bovenal: er is geen acute gezondheidscrisis, maar een zorgcrisis. Ik heb er begrip voor dat de overheid alles wil doen om de vaccinatiegraad te verhogen, maar wat er nu gebeurt, dat gaat helemaal verkeerd. Onze branche is geen besmettingshaard. En dat weet het ministerie van VSW maar al te goed. Dit is nergens op gebaseerd", vindt De Hair. ,,Corona is geen pandemie meer maar een endemie. Het coronavirus gaat niet meer weg, volgend jaar zal zich hetzelfde voordoen als we het nu niet rigoureus anders aan gaan pakken."

'Geen spoor van lange termijn-visie'

,,Ik zou willen dat onze beleidsmakers dat eens goed onder ogen zouden zien. Er is geen spoor van een lange termijn-visie te ontdekken bij de overheid. Dit is niet-gevaccineerden dwingen over te gaan tot vaccinatie over de rug van onze branche."

Lees ook: Retail negatief verrast door mondkapjesplicht, topman WE Fashion: 'Hinderlijk voor medewerkers'

'De eerste opzeggingen zijn al binnen'

Han de Hair kreeg vandaag al, maar zeker ook direct na de persconferentie de eerste boze reacties te verwerken. ,,Ik voel die tweestrijd, ik voel die verdeeldheid. En ja, ik voel die twee kampen. De eerste opzeggingen zijn al binnen. Dat gevoel dat ik had tijdens de lockdowns toen mijn mailbox ontplofte is weer terug: ik durf er eigenlijk morgenochtend niet eens in te kijken". Kijkend naar zijn personeel, zegt hij: ,,Het is heel simpel: ik kan mij niet permitteren iemand vrij te maken om de hele dag QR-codes te scannen. dat zal bij ons bij de balie moeten gebeuren, die is de hele dag bemenst. En ja, daar zullen we best discussie gaan krijgen."

Wat de nieuwe coronamaatregel voor ook zijn branche gaat betekenen voor de lange termijn durft De Hair nog niet in te schatten. ,,Het zou hoogst onfatsoenlijk zijn vanuit het kabinet als hier niets tegenover staat. Ik ben er niet van om telkens maar weer over steunmaatregelen te beginnen, maar in dit geval: maar natuurlijk. Dit gaat een enorme strop opleveren voor de branche, ook voor mij. Geen idee waar dit gaat eindigen."

,,We hebben gezamenlijk, vanuit het NOC*NSF een stevige brandbrief geschreven naar het ministerie van VWS met veel nuance en een klemmend beroep op de beleidsmakers om de sport vrij te houden van die QR-code, maar we hebben de wedstrijd dus verloren".

Ook Erik Scherder begrijpt coronamaatregel niet

Het demissionair kabinet zou pas als laatste de drempels omhoog moeten gooien voor mensen die willen sporten, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. ,,Sporten is om meerdere redenen essentieel, onder meer om het afweersysteem zo sterk mogelijk te maken. Maar hier hoor je niets over, heel merkwaardig", zegt hij op AD.nl.

Volgens Scherder zullen de gezondheidsproblemen verergeren als mensen worden ontmoedigd om te bewegen. ,,Voor deze crisis hadden we ook al een pandemie en die heette 'physical inactivity'. Die hebben we ook nu nog. Door veel zitten overlijden per jaar 5,3 miljoen mensen. De kranten staan nu vol van de 1 miljoen doden door corona. Maar je hoort nooit iets over de pandemie die er al was", aldus de hoogleraar, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Scherder geeft al sinds het begin van de coronacrisis aan bij de overheid dat de maatschappij moet gaan bewegen. ,,Maar we zien dat thuiswerken, thuiszitten is geworden. We zien meer coronakilo's en meer inactiviteit, waardoor je juist weer een lagere weerstand tegen virussen krijgt", vertelt de wetenschapper.

De Hair vindt het een coronamaatregel 'die door De Jonge niet te verdedigen is'. ,,Echt, hier is geen plausibele reden voor te vinden. Denk je eens in: iemand die de verantwoordelijkheid neemt om aan z’n gezondheid te werken in een aantoonbaar veilige omgeving en niet gevaccineerd is, moet zich straks voor elke training laten testen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, die persoon zegt zijn lidmaatschap op."

'Zonder nieuwe steunmaatregelen leggen veel fitnessbedrijven het loodje'

Volgens De Hair schrijft nog geen vijf procent van de fitnessbranche op dit moment zwarte cijfers. ,,Zonder een pakket nieuwe steunmaatregelen zullen veel fitnessbedrijven het loodje leggen, bovendien zullen we onze tarieven met minimaal 15 tot 20 procent moeten verhogen om überhaupt bestaansrecht te houden. Ik daag het kabinet uit om op zo kort mogelijke termijn met die integrale oplossing te komen en stel mezelf beschikbaar om mee te denken in een OMT 2.0."

''De maatregelen zijn een 'hoge drempel' om te gaan sporten voor mensen die niet zijn gevaccineerd. De fitnessclubs zijn onderdeel van de oplossing''

NL Actief

Uit strengere maatregelen klinkt volgens NL Actief ook weinig vertrouwen in de sportschoolsector

Branchevereniging NL Actief spreekt in een reactie op de extra maatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigde van een 'hoge drempel' om te gaan sporten voor mensen die niet zijn gevaccineerd. De fitnessclubs zijn volgens NL Actief onderdeel van de oplossing. ,,Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 constateerden ic-artsen dat met name mensen met fors overgewicht op de ic's belandden. Dit leidde tot een breed gedragen maatschappelijk appel om gezonder, fitter en vitaler te gaan leven", aldus NL Actief in een verklaring. Ook nu zou volgens de vereniging sporten gestimuleerd moeten worden in plaats van belemmerd.

De vereniging benadrukt dat in de sportscholen met inachtneming van de coronaprotocollen veilig en verantwoord gesport kan worden. Daarbij wordt benadrukt dat fitnesscentra niet bekend staan als brandhaard voor besmettingen. Uit de strengere maatregelen nu klinkt volgens NL Actief ook weinig vertrouwen in de sector.

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond 2 november zijn de nieuwe maatregelen bekend gemaakt. In onze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en reacties van het ondernemersnieuws.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws