Nieuws Maatregelen

Gaat de horeca dit jaar nog open?

Nee. De horeca gaat dit jaar niet meer open. Met dat scenario houdt Koninklijke Horeca Nederland ernstig rekening, zegt landelijk voorzitter Robèr Willemsen. Het kabinet maakte bekend dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december gaat duren. ,,Het is om moedeloos van te worden. Ze nemen ons gewoon totaal niet serieus”. Horeca-topondernemers als Won Yip en Herman Hell sluiten zich daar bij aan.

Sebastiaan Quekel (AD) 27 oktober 2020

Corona crisis horeca dicht

Gaat het zeil er dit jaar nog van af? Foto: ANP.

,,Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken”, zei coronaminister Hugo de Jonge. Pas als het virus weer onder controle is, kan het kabinet meer vrijheden toelaten zolang iedereen zich aan de basisregels houdt. ,,Tot die tijd is het een kwestie van volhouden.”

Willemsen (KHN): 'Minister De Jonge reageert niet op onze brieven'

Volhouden is voor een deel van de horecazaken echter geen optie meer, zegt Willemsen in het AD. ,,We lopen het laatste kwartaal een omzet van zo’n 7 miljard euro mis. Een gigantisch bedrag. Er moet nu zo’n 1,5 miljard euro aan eigen vermogen worden betaald, maar dat geld is er simpelweg niet. We hebben minister De Jonge diverse brieven geschreven waarin wij om een onderbouwing voor de genomen maatregelen vragen, maar daar is geen enkel antwoord op gekomen. Ronduit asociaal. Dat Rutte en De Jonge vanavond tussen neus en lippen door vertellen dat de horeca langer dicht moet, zegt genoeg over hoe serieus ze de branche nemen.”

Lees ook: Coronacrisis: extra steun kabinet voor horeca en evenementenbranche

Won Yip: 'Het is een fooi'

Horecaondernemers noemen de door het kabinet aangekondigde 40 miljoen euro extra voor de sector een ‘fooi’, zegt Willemsen. ,,Dit bedrag is bij lange na niet genoeg.” Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, onder meer ter compensatie van de voorraden en kosten om een gelegenheid ‘coronaproof’ te maken.

,,Het is een fooi”, zegt ook horeca-ondernemer Won Yip uit Amsterdam. ,,Je kunt op je klompen aanvoelen dat 2500 euro voor een buurtcafé welkom is, maar voor een groot bedrijf is het helemaal niks.” Yip zag naar eigen zeggen na de vorige aangekondigde maatregelen eind september 30.000 euro ‘verdampen’ bij zijn bedrijf.

'Kabinet: maak NOW 3-regeling beter'

Het geld komt bovenop de al bestaande regelingen waarvan horecaondernemers gebruik kunnen maken. ,,Als het kabinet al iets moet doen, is het die NOW 3 nog beter maken”. Geen van de regelingen tot nu toe voorziet in de kosten die de zaken moeten maken, aldus Yip.

Hij roept het kabinet op maatwerk te leveren. ,,Ik pleit er echt voor om net als voor de boeren een opkoopprogramma te maken. Kijk naar welke bedrijven te redden zijn en welke niet. Ga niet oneindig geld pompen in bedrijven. Je moet mensen een escape geven. Nu duw je mensen de NOW in. Die zitten straks onderhand al een jaar thuis met schulden.”

Lees ook: Won Yip sluit ook twee zaken in Amsterdam: 'We zijn hier terug bij af'

Herman Hell: 'Niet verwacht dat kabinet ons zo zou laten vallen'

De Rotterdamse horecaondernemer Herman Hell (onder meer Sijf en Van Zanten) noemt de aangekondigde extra steun ‘zorgelijk’. ,,Ik had niet verwacht dat het kabinet ons zo zou laten vallen. We doen een enorm offer om de volksgezondheid en de zorg te helpen. Dat we dat moeten doen, begrijp ik. Maar ik snap niet dat de overheid niet zegt: we gaan de horeca compenseren. Blijkbaar moeten wij de rekening betalen omdat de overheid niet snel genoeg heeft ingegrepen.”

Met de nu aangekondigde 2500 euro per bedrijf kan Hell ‘amper iets betalen’. ,,De grootste pijn zit ‘m in het niet aanpassen van de NOW-regeling. De rekening wordt steeds zwaarder, maar de hulp gaat naar beneden. Dat is heel onlogisch.”

'Regeling overheid roept meer vragen op dan antwoorden'

Ook voorzitter Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had verwacht dat het kabinet iets met de NOW-regeling zou doen. ,,Ondernemers kunnen niet eindeloos personeel volledig blijven doorbetalen terwijl er geen werk is en daar steeds minder voor terugkrijgen”, zegt Hinloopen die zelf ook horecaondernemer is. ,,Die afbouw is in juli bedacht toen het nog goed ging.”

Verder vindt Hinloopen dat de regeling van de overheid meer vragen oproept dan antwoorden geeft. ,,Je zou nu toch wel een keer duidelijkheid mogen verwachten. Je kan moeilijk volhouden dat we hierdoor overvallen worden, toch?’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.