Nieuws Maatregelen

Grote steden zijn overstag: horeca mag schermen op terras plaatsen om voetbal te kijken

De grote steden zijn overstag: voetbal kijken op schermen in de horeca kan plaatsvinden. Na Amsterdam staan nu ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag horecazaken toe om het EK voetbal op een groot scherm op het terras te laten zien. Er zijn wel restricties: publieke vertoningen in parken of op pleinen blijven uit den boze.

REDACTIE/ANP 24 juni 2021

EK voetbal terras horeca oranje voetbal cafe anp

Oranje-supporters kijken het EK Voetbal op een terras (hier nog in België). Foto: ANP

Oranje speelt zondag om 18.00 uur tegen Tsjechië en die wedstrijd is dus vanaf het terras te volgen. Maar de schermen op de terrassen mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bezoekers moeten blijven zitten en op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Horecazaken hebben geen vergunning nodig voor de schermen.

Voor een lange voor- en nabeschouwing is geen tijd: de tv mag pas een kwartier voor de wedstrijd aan en een halfuur na het laatste fluitsignaal moet het scherm op zwart. De regeling gaat komende zaterdag in en duurt tot 11 juli.

Lees ook: 'Tot eind deze maand geen Oranje kijken op terrassen horeca'

Dit is in lijn met de versoepelingen die premier Mark Rutte vorige week bekendmaakte. In heel Nederland mogen horecazaken grote schermen opzetten voor de voetbalwedstrijden. Iedere gemeente kan er wel andere voorwaarden aan stellen.

Het kabinet was eerder tegen het ophangen van schermen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zou dit te veel mensen aantrekken die dicht op elkaar staan. Maar de komende versoepelingsronde van het kabinet biedt volgens de gemeente Amsterdam, die het voortouw nam in het toestaan van deze versoepeling, wettelijke ruimte om schermen op terrassen toch toe te staan.

Voetbalschermen op terrassen zijn toegestaan, maar mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg

Schermen niet in parken

Grote schermen in de publieke ruimte, zoals op pleinen en in parken, zijn op een aantal plekken niet toegestaan. In andere gemeenten, zoals Rotterdam, valt dit onder de regelgeving voor evenementen. In dat geval is er een vergunning voor nodig en komen er veel strenge regels bij kijken, zoals testen voor toegang.

Kroegen die meedoen aan Testen voor Toegangregeling zijn uitgesloten

Cafés die meedoen aan de Testen voor Toegangregeling, en dus de volle capaciteit van de zaak mogen benutten, zijn uitgesloten van de mogelijkheid om een scherm op te hangen. ‘De toegang tot het terras is hier namelijk moeilijker te controleren en te handhaven,’ aldus een persbericht van de gemeente Amsterdam in het Parool. Binnenschermen zijn bij deze zaken wel toegestaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws