Nieuws Maatregelen

Kabinet komt met extra geld voor evenementenbranche

Het kabinet maakt extra geld beschikbaar om de evenementenbranche te compenseren nu meerdaagse evenementen zoals festivals tot in ieder geval 14 augustus niet door kunnen gaan. Het gaat om 135 miljoen euro aan extra steun.

NU.nl/ANP 14 juli 2021

Compensatie festival kabinet coronamaatregelen

Het festival Live Again kon afgelopen weekend niet doorgaan wegens de aangescherpte coronamaatregelen. Verwacht wordt dat het kabinet extra geld vrijmaakt om de evenementenbranche te compenseren voor dit soort tegenvallers. Foto: ANP

Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid, aldus het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Garantieregeling voor evenementen uitgebreid

De garantieregeling wordt op een aantal punten uitgebreid. Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat 100 procent. Verder vallen voortaan ook artiesten van buiten de Europese Unie onder de regeling. NU.nl schreef al eerder dat het garantiefonds zou worden uitgebreid.

Lees ook: Voorbereidingen Lowlands gaan door, cancelen is voor directeur Eric van Eerdenburg 'geen optie meer'

Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen alweer mogelijk gemaakt worden. Vanwege die onzekerheid, kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling. Goed nieuws voor festivals als Lowlands, die hier eerder geen aanspraak op maakten.

Vereniging van Evenementenmakers content met extra steun

Waar er in de evenementensector afgelopen vrijdag nog vol woede en ongeloof werd gereageerd op het verscherpen van de coronamaatregelen, heerst er woensdag tevredenheid omtrent het bericht over extra steun. ,,Dit is gewoon ontzettend hard nodig”, reageert Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers. De brancheorganisatie zegt het gevoel te hebben dat het kabinet luistert naar de schreeuwende behoefte die nu speelt. ,,Ze bewijzen hiermee adequaat te kunnen reageren.”

,,Het is nu vooral belangrijk dat we samen gaan kijken naar de manieren om uit dit dal te komen”, vervolgt Westermann. ,,Het gaat echter wel te ver om te zeggen dat we ‘ontzettend blij’ zijn met de steun die vanuit Den Haag gaat komen. We voelden ons vrijdag namelijk bijzonder geschoffeerd. Op vrijdag horen dat je festivals voor de volgende dag moet afgelasten, is niet zomaar iets. Daar komt bij dat we nog maar even moeten afwachten hoe de steun precies verdeeld zal worden. We zijn voor nu dus vooral tevreden om het feit dat de overheid onze problemen op korte termijn wil oplossen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws