Nieuws Maatregelen
Zoveelste domper horeca: ‘Personeel zoekt andere jobs, ik geef ze geen ongelijk’
Opnieuw blijven de terrassen potdicht, óók met Pasen. Het frustreert de horeca enorm. ‘Ik weet niet meer hoe ik mijn mensen moet motiveren. Ik had er twaalf in dienst. Nu nog drie.’

Mark van den Boogaard van de Deftige Aap in Helmond zit op zijn terras te patiencen, nu de horeca geen uitzicht heeft op verruiming van de lockdown. Foto: Rene Manders/DCI Media-AD.
Vol goede moed sjouwden Ruud Bakker en zijn medewerkers van Dommel 18 zaterdag hun terras alvast naar buiten, zo beschrijft het AD. Bakker is uitbater van het café-restaurant in de Eindhovense Dommelstraat én voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ,,Het voelde als een feestje”, zegt Bakker. Voorzichtig rekende hij op een heropening, wellicht met Pasen al. Maar niets is minder waar. Het oplopende aantal besmettingen en opnames gooit opnieuw roet in het eten.
Bakker begrijpt het niet helemaal. De coronacijfers stijgen weliswaar, maar toch niet zo héél dramatisch? ,,Het aantal bezette bedden op de ic is bijvoorbeeld veel lager dan een jaar geleden. Ook het aantal positief geteste mensen valt mij mee.”
"De horeca kunnen juist onderdeel zijn van de oplossing"
Hoe de stemming is onder zijn medewerkers en collega’s? ,,Het is troosteloos, absoluut uitzichtloos”, vat hij samen. ,,Maar als het straks weer naar de twintig graden gaat, zoekt iedereen weer het park en de binnenstad op. Dan zit elk bankje, elk stoepje weer vol met mensen. En dan moeten wij dicht blijven?”
Lees ook: Won Yip: 'Open terrassen als het warmer dan 18 graden is'
Personeel zoekt ander werk
Bakker heeft al negen van zijn twaalf medewerkers moeten laten gaan, omdat zij kozen voor een andere job. ,,En dat hoor ik van veel collega’s terug. Het is wrang. Mag je straks uiteindelijk weer open en dan is er geen personeel meer.”
Dat probleem voorziet ook Peter van den Heuvel, voorman van Horecabelangenvereniging Helmond. ,,We zijn al met het UWV en andere organisaties in gesprek om een soort banenpool te vormen”, zegt hij. ,,Want anders hebben we straks, als we eindelijk weer open mogen, een gigantisch probleem.”
Marktbelangen Eindhoven
Ook Perry Kusters, van café Queen op de Markt in Eindhoven en voorman van de vereniging Marktbelangen, heeft enkele medewerkers zien vertrekken. ,,Ik snap hen wel”, zegt Kusters. Of hij straks - als hij eindelijk weer open mag - voldoende personeel heeft? ,,Dat ligt eraan. Als we alleen het terras mogen openen, komt het goed.”
Ook Kusters ziet de bui al hangen: ,,Over twee weken hebben we misschien stralend weer en twintig graden. Iedereen zoekt de bossen en de parken op, waardoor het daar weer vol ligt. Terwijl wij als horeca juist heel goed in staat zijn om volledig coronaproof de mensen op het terras toe te laten. Echt, hier zitten ze veiliger dan in het park.” Bakker: ,,De horeca kunnen juist onderdeel zijn van de oplossing.”
Lees ook: KHN: honderden gemeenten zeggen horeca alvast ruimere terrassen toe
Rob van Vliet zorgde vorig jaar -met twee medewerkers- voor een doorstart van het failliete café Altstadt op Stratumseind. Maar één van zijn mensen heeft hij alweer moeten ontslaan. Van Vliet heeft er begrip voor als vanavond bekend gemaakt wordt dat de heropening wederom wordt opgeschoven.
,,Ik ben realistisch: wat niet kan, kan niet. Wij gaan het wel redden, maar het wordt kantje boord. Ik vind wel dat alle horecamensen straks op enigerlei wijze gecompenseerd moeten worden: zij zijn de redders van het land, door zo lang dicht te blijven.”
Lees ook: MKB-Nederland na persconferentie: ‘Stevig herstelpakket ondernemers cruciaal’
Menselijke schade
Horecaman Mark van den Boogaard, tevens KHN-voorzitter in Helmond, vreest vooral ook voor ‘grote menselijke schade’, naast de economische. ,,Ik houd mijn hart vast en maak me zorgen over de gemoedstoestand van mensen. Gaan zij niet doordraaien zo langzamerhand? Je moet dit meemaken om de werkelijke pijn te kunnen voelen. Maar hoe zou jij je voelen als jouw boterham een jaar lang werd afgepakt?”
Ook bij Van den Boogaard zijn mensen vrijwillig vertrokken. ,,Ik geef ze nog groot gelijk ook.”