Nieuws Maatregelen

Horeca en retail wachten op nieuwe coronaplannen vanuit Den Haag

Verschillende sectoren in ons land zijn voorlopig niet van plan om harde maatregelen te nemen als het aantal coronabesmettingen in de herfst flink stijgt. Supermarkten, winkeliers en de horeca wachten vooral op het advies van de overheid, zo blijkt uit een rondgang.

Ertan Basekin (NU.nl) 25 juli 2022

Laatste update: 25 juli 2022 10:45

Mondkapje klant supermarkt

Met een mondkapje op boodschappen doen. Dit najaar weer verplicht? Foto: ANP

,,Bedrijven moeten profiteren van de kennis die ze hebben opgedaan in de afgelopen twee jaar. Werkgevers moeten er daarom alles aan doen om besmettingen op de werkvloer te voorkomen, zodat de overheid geen harde maatregelen hoeft te nemen", zegt een woordvoerder van ArboNed en HumanCapitalCare tegen NU.nl.

De arbodiensten merkten dat het ziekteverzuim bij bedrijven vorige maand al duidelijk opliep. ,,Daarom zeggen we ook tegen werkgevers: schakel terug naar meer thuiswerken als dat kan, houdt afstand en neem afwisselend pauze."

''We zijn van mening dat de overheid de enige verantwoordelijke is als het gaat om het nemen van zwaarwegende maatregelen, ingegeven door een acute medische situatie''

Woordvoerder KHN

KHN: 'Arbodiensten moeten werkgevers vooral goed informeren over preventie van ziekteverzuim'

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het kabinet verschillende sectoren gevraagd om met een sectorplan te komen voor als het coronavirus weer oplaait, met als doel om de samenleving zo lang mogelijk open te houden. ,,Het is niet aan dergelijke partijen als ArboNed en HumanCapitalCare om werkgevers op te roepen om een lockdown te voorkomen. Arbodiensten moeten de werkgevers vooral goed informeren over preventie van ziekteverzuim."

KHN laat verder weten graag mee te denken. ,,Maar we zijn van mening dat de overheid de enige verantwoordelijke is als het gaat om het nemen van zwaarwegende maatregelen, ingegeven door een acute medische situatie", zegt een woordvoerder.

Lees ook: Retail heeft bescherming klaarliggen om oplopende coronabesmettingen op te vangen

CBL benadrukt dat de supermarkten een advies van het RIVM meteen overnemen

De branchevereniging adviseert ondernemers in haar eigen sectorplan om 'corona-awareness' regelmatig bespreekbaar te maken tijdens het werkoverleg. ,,Niet alleen om de basisregels te herhalen, maar vooral ook om gebruik te maken van de input van werknemers. Wat zien zij en waar lopen zij tegenaan? Hebben ze nog suggesties voor verbetering of nieuwe ideeën?"

Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) benadrukt dat de supermarkten een advies van het RIVM meteen overnemen. ,,Als we verplicht worden om de anderhalvemeterregel en mondkapjes in te voeren, dan doen we dat. En de spatschermen plaatsen we dan ook. Maar we gaan niet vooraf zelf interpreteren wat we moeten doen, we zijn niet de deskundigen op dat gebied."

''Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren, de huidige piek is al aan het afnemen''

Woordvoerder INretail

INretail: 'Winkels zijn sowieso nooit een grote besmettingsbron geweest'

Winkeliers hebben de hygiënemaatregelen inmiddels aangescherpt door aan de deur desinfecterende handgel neer te zetten, terwijl dat niet verplicht is. ,,En werknemers moeten bij klachten of een besmetting thuisblijven", zegt een woordvoerder van INretail, de branchevereniging voor de sport-, mode- en schoenenbranche.

,,Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar de winkels zijn sowieso nooit een grote besmettingsbron geweest. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren, de huidige piek is al aan het afnemen."

Mondkap is voor kappers onbespreekbaar

VNO-NCW heeft op haar website een groot aantal voorlopige sectorplannen gepubliceerd. Het kabinet controleert deze zomer de plannen. Het voorstel is om in september de sectorplannen definitief vast te stellen.

De kappers benoemen in hun sectorplan drie maatregelen van interventie: doseren van klanten, zorg voor 1,5 meter (werk)afstand en alleen knippen op afspraak. De mondkap is echter onbespreekbaar. ‘In de branche is communicatie van groot belang en het mondkapje maakt dit lastiger. Alleen al hierom is het mondkapje niet wenselijk’, schrijft kappersvereniging ANKO in haar sectorplan. ‘De branche heeft behoefte aan een wetenschappelijke onderbouwing door RIVM over de relevantie voor epidemiologie door het gebruik van de mondkapjes.’

Bij 1,5 meter gaat de evenementenindustrie weer op slot

De evenementenindustrie kan zich ook niet vinden in het gebruik van mondkapjes. ‘Het verplichten doet afbreuk aan de beleving van de bezoeker en creëert schijnveiligheid.’ Voor deze door corona zwaar getroffen bedrijfstak is 1,5 meter afstand ‘een absolute no-go’. ‘Dit is bij vrijwel alle evenementsoorten onmogelijk te hanteren, en het leidt daarmee tot een feitelijk verbod van evenementen’, valt te lezen in het sectorplan.

Lees ook: Kabinet treuzelt: waar blijven de 'herfstplannen' bij een nieuwe coronagolf?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws