Nieuws Maatregelen

Horeca en winkels willen open, al is het op halve (arbeids)kracht

De horeca en de winkels willen zo snel mogelijk weer open, omdat het veilig kan. Dat zeggen brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horcea Nederland (KHN). INretail start samen met Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel een landelijke campagne om het kabinet te overtuigen winkels na vrijdag van het slot te halen.

Van onze redactie 12 januari 2022

Lege winkelstraat corona

Lege winkelstraten. Als het aan de retailbranche ligt, besluit het kabinet vrijdag de lockdown te stoppen. Foto: ANP.

Winkels en horeca kunnen veilig open. Dat is in het kort de boodschap die de winkel- en horecabranche geeft aan het nieuwe kabinet. Want ondanks de harde lockdown lopen de besmettingen op, hetgeen volgens belangenverenigingen in de sectoren betekent dat daar de besmettingen niet vandaan komen. Open dus, menen KHN en INretail, al zal dat niet meteen volle bak kunnen.

,,Een toename van het aantal coronabesmettingen, in combinatie met het al langer bestaande personeelstekort, kan betekenen dat zaken in eerste instantie misschien andere openingstijden zullen hanteren of maar een paar dagen per week de deuren zullen openen", aldus KHN op nu.nl. INretail zegt dat de tijd dat we weer kunnen winkelen zoals voor 2020 sowieso nog ver weg is. ,,We menen dat we wel veilig open kunnen, met minder mensen tegelijk in de zaak. Dan is er ook minder personeel nodig", licht de woordvoerder toe.

Zowel KHN als INretail voert de druk op het nieuwe kabinet op in de hoop dat de strenge lockdown na vrijdag opgeheven wordt. ,,Net als vorig jaar lopen de besmettingen juist op tijdens de lockdown", zegt de woordvoerder van de horecabelangenorganisatie. ,,In de thuisomgeving zijn er geen regels waar mensen zich aan hoeven te houden, in de horeca wel."

,,We zijn nu dicht en er zijn juist heel veel besmettingen", zegt ook de woordvoerder van winkelorganisatie INretail. ,,Die besmettingen kun je dus niet aan het winkelen relateren." Het steekt beide organisaties ook dat de lockdown in Nederland nu streng is, ten opzichte van het buitenland. "We zijn een eiland in Europa, en geen aantrekkelijk eiland", concludeert de woordvoerder van INretail.

Landelijke campagne

Om de woorden kracht bij te zetten is INretail samen met Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel een landelijke campagne begonnen om het kabinet te overtuigen winkels na vrijdag van het slot te halen. Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege het rondwarende coronavirus momenteel gesloten. Dat is volgens de drie winkeliersorganisaties onnodig omdat winkelen veilig kan.

Veel winkeliers zitten met de handen in het haar, omdat ze hun lasten niet meer kunnen betalen. In verschillende gemeenten houden winkeliers een lawaaiprotest tegen het coronabeleid, zoals in Barneveld en Beilen. Afgelopen zaterdag openden niet-essentiële winkels in meerdere steden in Nederland, waaronder Sittard en Bussum, al hun deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. In de plaats Urk waren winkels toen al dagenlang open. INretail verwacht dat de ongehoorzaamheid groter wordt als de lockdownmaatregelen vrijdag worden verlengd.

In aanloop naar de persconferentie vrijdag doen winkels volgens de organisaties massaal mee met de campagne en de oproep dat ze weer veilig open kunnen. Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op sociale media laten de ondernemers dit aan Nederland weten. ,,Iedereen wil weer terug naar het normale leven. Consumenten willen zelf weer de regie hebben over waar en wanneer ze de aankopen doen in Nederland”, aldus de winkelbranche.

Voor de landelijke campagne zijn er posters beschikbaar die winkeliers voor het raam kunnen hangen.

Lees ook: Alle winkeliers in Klazienaveen zijn lockdown beu en gooien zaterdag tóch de deuren open

Draad weer oppakken

Het plan dat door Inretail, Vakcentrum en RND aan het kabinet is aangeboden, roept op om winkels 14 januari te heropenen zodat mensen ‘de draad van het leven weer kunnen oppakken'. Volgens Inretail past dit in een scenario waarin we met corona moeten leren leven zonder telkens in een lockdown te belanden, meldt de organisatie in een persbericht.

Veiligheid staat daarbij voorop. Met mondkapjes en de gebruikelijke hygiënemaatregelen zouden we weer terug moeten kunnen gaan naar het normale leven waarbij winkels open zijn, stelt de brancheverenging. Ook kan er met een maximering van het aantal bezoekers per winkel gewerkt worden, als de situatie daarom vraagt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws