Nieuws Maatregelen

Won Yip voor zorgpersoneel VUmc: nog eens 40.000 euro aan toezeggingen

Won Yip for president! Op social media regent het complimenten voor de horecaondernemer nadat hij bekend maakte 40.000 euro te doneren aan ic-medewerkers van het Amsterdamse VUmc ziekenhuis, die dagelijks 5 euro moeten betalen om bij hun werk te kunnen parkeren. Yip, die laat weten inmiddels van verschillende kanten voor nog eens 40.000 euro aan toezeggingen te hebben gekregen, wacht nog op een factuur van het ziekenhuis.

Thomas Hendriks 7 december 2021

Won yip tegel

Bijna 7000 likes, 200 reacties op een bericht dat inmiddels meer dan een half miljoen mensen op social media heeft bereikt. Het nieuws dat de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip spontaan 40.000 euro beschikbaar stelt om met name ic-medewerkers tegemoet te komen in kosten die zij dagelijks moeten maken om bij hun ziekenhuis te kunnen parkeren, heeft veel losgemaakt op social media. Lovend bovenal, en vaak wordt daaraan toegevoegd dat het eigenlijk te gek voor woorden is dat juist een ondernemer met deze actie moet komen. De overheid of het ziekenhuis zelf zouden ervoor moeten zorgen dat zorgmedewerkers juist nu geen extra kosten hoeven te maken om hun beroep uit te oefenen

"Ik kan er zélf wat aan doen om ervoor te zorgen dat zorgmedewerkers niet hoeven te betalen om naar hun werk te gaan. Want dat vind ik te zot voor woorden"

Won Yip

Won Yip: 'Als ik niets doe, gebeurt er ook niets'

De horecaondernemer is onder de indruk van de reacties die hij op zijn initiatief krijgt. ,,Bedankt voor de duizenden reacties, maar daar doe ik het niet voor. Het is voor mij heel simpel: als ik niets doe, gebeurt er ook niets. Ik doe dit op eigen titel, ik kan er namelijk zélf wat aan doen om ervoor te zorgen dat zorgmedewerkers niet hoeven te betalen om naar hun werk te gaan. Want dat vind ik te zot voor woorden. Andere zaken liggen iets complexer en vergen meer tijd. Maar als je personeelsproblemen hebt, zoals op ic’s, dan moet je eerst zorgen dat de basis in orde is.”

Nog eens 40.000 euro aan toezeggingen

Yip zegt nog geen signaal te hebben ontvangen van andere ondernemers die een soortgelijke actie starten. ,,Dat moeten zij zelf beslissen. Maar ik heb inmiddels wel nog eens 40.000 euro toegezegd gekregen van vrienden en bekenden.”

Opbrengst naar flexibele kinderopvang

Een dag nadat Yip het VUmc had gemaild dat hij van 1 december tot 1 maart 40.000 euro doneert om de parkeerkosten van het ic-personeel te vergoeden (5 euro per dag) ontving Yip een reactie van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis: zij maken zelf het parkeren weer gratis voor verschillende groepen zorgmedewerkers, zoals ook al eerder in de pandemie gebeurde. De donatie van Yip gaat daarom nu naar flexibele kinderopvang voor zorgmedewerkers, bevestigd ook Chris Polman, bestuursvoorzitter van Amsterdam UMC.

,,De heer Yip heeft het ons aangeboden als parkeergeld voor de IC-medewerkers, maar het ziekenhuis had net al geregeld dat zorgmedewerkers de komende maanden gratis mogen parkeren, net zoals tijdens eerdere corona-golven". Polman stelde voor om het geld dan te besteden aan kinderopvang voor de IC-verpleegkundigen, een idee waar Won Yip direct in is meegegaan. ,,Het is echt fijn als de verpleegkundigen hier niet zelf voor hoeven te zorgen en ze rustig naar hun werk kunnen gaan", aldus Polman.

'Parkeerruimte op Zuidas is beperkt'

,,Als het gaat om de reacties op social media, we proberen medewerkers zoveel als mogelijk tegemoet te komen. Amsterdam UMC, locatie VUmc zit aan de zuidas, waar ruimte beperkt is. Zo zijn er minder parkeerplekken dan er medewerkers, patiënten en bezoekers zijn. En vanwege duurzaamheid proberen we milieubewuste keuzes - OV, fiets - zoveel mogelijk te stimuleren. We zitten echter in een bijzondere situatie, waaraan we ons proberen aan te passen. Vanaf gister is het voor bepaalde groepen medewerkers, waaronder verpleegkundigen, weer mogelijk om gratis te parkeren."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws