Nieuws Maatregelen

Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan coronacrisis

Informateur Mariëtte Hamer is 'redelijk optimistisch' dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. ,,De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze op de persconferentie. Er liggen volgens haar al veel ideeën klaar over hoe een herstelplan moet worden aangepakt. ,,Het is niet moeilijk hiervan een overzicht te maken en partijen te vragen wat hen aanspreekt." De informateur wil dit onderdeel 'snel in de steigers zetten'.

Van onze redactie 14 mei 2021

Mariette hamer formateur politiek coronacrisis

Informateur Mariëtte Hamer tijdens de persconferentie, vrijdag. Foto: ANP.

Hamer verwacht niet dat het herstelplan heel gedetailleerd zal zijn omdat ze maar drie weken de tijd heeft. Volgens Hamer kunnen bepaalde zaken zoals de vraag hoeveel geld in de economie wordt gepompt met het herstelplan in de volgende fase van de formatie worden besproken.

SER-voorzitter Hamer werd woensdag door de Tweede Kamer benoemd als informateur. Ze heeft tot 6 juni de tijd, maar gaf aan dat dit kan uitlopen. De PvdA'er Hamer voelt 'zeer veel urgentie', maar het gaat om de 'kwaliteit van het werk', benadrukte ze.

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

Ze ziet haar werkzaamheden als de 'nieuwe fase' van de formatie. Hamer gaat volgende week eerst praten met de fractievoorzitters van de achttien partijen. Later volgen onder meer vertegenwoordigers van de jongeren en door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en de kunstensector.

De inhoud komt als eerste aan de beurt. Het gaat dan om het herstelplan, de grote thema's die het nieuwe kabinet moet aanpakken zoals het klimaat en de maatregelen om de rechtsorde te versterken. Pas daarna wordt gesproken over welke partijen willen meedoen aan de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Hamer zijn er in deze fase "veel elementen" waar partijen het waarschijnlijk snel over eens zullen worden.

Lees ook: Horeca Nederland reageert op persconferentie: 'Wij willen vóór 1 juni volledig open'

De formatie liep sinds de verkiezingen in maart vertraging op door een gebrek aan vertrouwen. Dat kwam onder meer omdat VVD-leider Mark Rutte loog over de eerste verkenning. ,,Het is soms even nodig dat het ontploft, dat je daarna verder kunt gaan", aldus Hamer. Dat moet nu ook snel gebeuren omdat het land in een 'grote crisis' zit.

Hamer begon haar werkzaamheden vrijdag met een gesprek met haar voorganger Herman Tjeenk Willink. Hij bood fractieleiders de mogelijkheid om 'onder vier ogen' te spreken, zodat de opmerkingen niet in het openbare gespreksverslag zouden belanden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws