Nieuws Maatregelen

Winkeliers rekenen erop: later deze maand weer open

Winkeliers rekenen erop dat zij later deze maand weer open kunnen en dat er 'absoluut versoepelingen worden aangekondigd' bij de eerstvolgende persconferentie van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen. Dat heeft INretail gezegd in reactie op het besluit van het demissionaire kabinet om de basisscholen en middelbare scholen na de kerstvakantie te heropenen.

Redactie/ANP 3 januari 2022

Laatste update: 4 januari 2022 15:25

Cos post corona lockdown

Een pakketbezorger wacht voor een dichte winkel in het centrum van Utrecht. Foto: ANP

Niet-essentiële winkels zoals modezaken en de horeca zijn sinds zondag 19 december gesloten vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en de zorgen om de omikronvariant van het coronavirus. Op 14 januari besluit het kabinet of onder meer de winkels en de horeca weer open mogen.

''Kopen op afspraak kan op elk moment. Daar hoeven ze ook niet mee te dralen''

Woordvoerder INretail

INretail: 'Winkeliers hebben miljarden euro's omzetschade door de lockdown'

INretail vindt dat winkels überhaupt niet volledig dicht hadden gehoeven, maar ook prima op afspraak open hadden kunnen blijven. Kopen op afspraak zorgt volgens INretail niet voor tientallen mensen in de winkel. ,,Kopen op afspraak kan op elk moment. Daar hoeven ze ook niet mee te dralen", zo verwijst de zegsman naar het kabinet. Volgens de organisatie hebben winkeliers miljarden euro's omzetschade door de lockdown.

Lees ook: Omikron en verlengen lockdown: basis- en voortgezet onderwijs na vakantie open

'Uitspraken van OMT-lid Bonten over verlengde maatregelen zijn voorbarig'

Maandag 3 januari reageerde OMT-lid Marc Bonten bij Nieuwsuur. ,,Het is wel heel kort dag om over de afschaffing van alle maatregelen te gaan spreken", zei bij op televisie. ,,Ik denk dat mensen er ook niet te veel hoop op moeten hebben dat dat ons advies zal zijn."

INretail laat op dinsdag 4 januari weten deze uitspraak 'voorbarig' te vinden. ,,Wij onderstrepen dat winkels extra veiligheidsmaatregelen willen nemen", zegt Roos Smulders namens INretail. ,,De Belgische viroloog Marc van Ranst wil van omikron een bondgenoot maken. Wij kunnen het OMT en kabinet daar ook bij helpen."

"De Belgische viroloog Marc van Ranst wil van omikron een bondgenoot maken. Wij kunnen het OMT en kabinet daar ook bij helpen

Roos Smulders, INretail

INretail benadrukt nog maar eens dat de 13.000 winkels die de organisatie vertegenwoordigt in Nederland 'gecontroleerd en veilig open kunnen'. ,,Retailers willen met z’n allen voorgoed uit de crisismodus komen en zijn daarvoor bereid om met extra maatregelen te komen. Zo kunnen we bijvoorbeeld minder klanten per vierkante meter toestaan of het coronatoegangsbewijs invoeren zoals omringende landen doen. Voor winkels die dat niet kunnen, kunnen we open op afspraak. Het zijn voorbeelden van heldere en reële afspraken die we kunnen maken voor het nieuwe kabinet. We roepen dan ook op om met ons in gesprek te blijven over hoe we op structurele wijze omgaan met het coronavirus."

Het OMT kwam trouwens vandaag wel weer met de verwachting dat er eind januari mogelijk wel weer ruimte is om coronamaatregelen te versoepelen.

Lees ook: OMT verwacht eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws