Nieuws Maatregelen

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ‘Aandacht Den Haag voor 200.000 ondernemers met problematische schulden is weg’

In lijn met de dalende besmettingscijfers ebt ook de aandacht weg in politiek Den Haag voor de gevolgen van de coronacrisis. Onterecht, vindt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. ‘Als die aandacht er niet is, gaat dat voor veel mensen een zorgelijke tijd geven.’

Van onze redactie 3 mei 2022

Jacco Vonhof vz MKB NL v2

,,Als ik de macroeconomische getallen moet geloven, gaat het best heel goed. Maar daar zit een stevige nuance in”, waarschuwt de voorzitter van MKB-Nederland dinsdag in de radio-uitzending van De Ondernemer. Op microniveau zijn er volgens hem veel bedrijven die nog last hebben van corona. Daarnaast ziet Vonhof de eerste tekenen van bedrijven die het moeilijk gaan krijgen met de Russische sancties, de hoge energie- en brandstofprijzen, inflatie en moeizame leveringen. ,,Er is reden om bezorgd en voorzichtig te zijn.”

Lees ook: ‘Familiebedrijven hebben dringend behoefte aan stabiel economisch beleid kabinet’

Stijgende loonkosten en dalende marges

Van die bezorgdheid is op een zonnige dag anders weinig te merken. De terrassen zitten vol en personeel is niet aan te slepen. Aan de andere kant hebben ondernemers te maken met historisch laag consumentenvertrouwen en oplopende kosten. Ziet Vonhof een tweedeling tussen ondernemers waarbij het wel loopt en bij andere niet?

,,Ik ben altijd blij als ik volle terrassen zie, maar ik kan niet in de boeken van die ondernemer kijken. De arbeidskosten zijn gestegen, net als de grondstofprijzen en er is waarschijnlijk een terugbetaalbedrag. Ondernemers werken hard, en gelukkig maken er veel een inhaalslag, maar of die ondernemer goede marges erop maakt, durf ik niet te zeggen.”

“Ik wil geen doemdenker zijn, maar ik maak me wel zorgen of al die verschillende effecten niet een grote impact gaan hebben op onze economie”

Want dat die marges onder druk komen te staan door het oplopende personeelstekort en de daaropvolgende stijgende loonkosten, is volgens Vonhof evident. ,,De stijgende loonkosten zullen op een of andere manier in de prijzen moeten terugkomen. Als dat niet lukt, gaat dat ten kosten van marges. Waar je dat gaat zien, is lastig te voorspellen. Ik wil geen doemdenker zijn, maar ik maak me wel zorgen of al die verschillende effecten niet een grote impact gaan hebben op onze economie.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): Veel meer faillissementen na corona, overheid maakt enorme rekenfout

Aandacht in Den Haag is helemaal weg

Vonhof vraagt zich af of politiek Den Haag wel voldoende besef heeft van deze problemen. ,,Nu we de pandemie over hebben verklaard, zie je dat de aandacht in Den Haag helemaal weg is. Die ruim 200.000 ondernemers met problematische schulden worden - net als die crisis - naar de achtergrond gedrukt. In dat hele geweld is corona weg. Alsof men denkt: dit is klaar, we gaan door.”

,,Maar voor veel ondernemers zijn de gevolgen dat ze op de rand leven en soms al eroverheen kijken. Ze zien geen voortbestaan meer, of moeten geholpen worden met schulden, of het vermogen waarop ze zijn ingeteerd. Als die aandacht er niet is, gaat dat voor veel mensen een zorgelijke tijd geven.”

“Voor veel ondernemers zijn de gevolgen dat ze op de rand leven en soms al er overheen kijken”

De MKB-voorzitter wil - ook politiek - meer oog voor de sociale kant van het verhaal. ,,Goede ondernemers die vóór corona in de kern gezond waren, hebben een enorme klap gehad en staan nu alweer met 3-0 achter ten opzichte van bedrijven die net beginnen. Of banken die naar de balans kijken en zeggen dat het niet te financieren is. Daar mag best meer oog voor zijn.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws