Nieuws Maatregelen

Kabinet zint op nieuwe coronamaatregelen na spoedadvies OMT: 2 november persconferentie

Precies een maand na het loslaten van de anderhalve meterregel staan de coronaseinen weer op rood. Het kabinet beraadt zich op nieuwe maatregelen om de toename van het aantal coronapatiënten te keren. Specifieke regels voor niet-gevaccineerden worden niet langer uitgesloten. Het Outbreak Management Team (OMT) komt met een spoedadvies, dinsdag 2 november is er weer een coronapersconferentie.

Niels Klaassen, Hans van Soest (AD) 25 oktober 2021

Mark rutte hugo de jonge persconferentie 2 november maatregelen

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een recente persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. Foto: ANP.

Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) na ministerieel overleg over de nieuwste opmars van het coronavirus. ,,De ziekenhuisopnames stijgen harder dan verwacht, zo komt het volgende risiconiveau in beeld. Daarom moet het kabinet zich nu beraden op aanvullende maatregelen.” De experts van het OMT komen met een spoedadvies, dinsdag 2 november is er een persconferentie. Dat is drie dagen eerder dan gepland schrijft het AD.

In deze liveblog houden we je op de hoogte over de persconferentie: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Alle opties liggen op tafel. Zowel regionale ingrepen als maatregelen die exclusief voor niet-gevaccineerden gelden. ,,Er zijn geen makkelijke keuzes. Maar ik wil daar niet op vooruit lopen.” Niet-gevaccineerden de toegang tot zorg ontzeggen gaat in geen geval gebeuren, stelt De Jonge. ,,Dus of we moeten meer algemene maatregelen treffen of toch specifieke regels instellen die niet-gevaccineerden beschermen.”

Al eerder zette het kabinet de deur daarvoor op een kier, maar de Tweede Kamer floot de ministers toen terug. Nu kan iedereen overal naar binnen met een negatieve testuitslag, na genezing of met volledige vaccinatie. Maar virologisch veiliger is het om alleen genezen of gevaccineerde personen toe te laten, stelden experts van het OMT eerder. Maar dit ‘Duitse model’ oogst veel kritiek in de Kamer.

'Maatregelen moeten recht doen aan situatie'

De Jonge wil nu een week de tijd nemen voor ‘intensieve en ingewikkelde’ overleggen over nieuwe restricties, nu de coronapandemie vooral een ‘epidemie onder niet-gevaccineerden’ is: ,,Met name niet-gevaccineerde personen belanden in het ziekenhuis. Zij verdringen zorg voor anderen. Deze ongevaccineerde mensen lopen het grootste risico besmet te raken en zelf anderen te infecteren. Dus maatregelen moeten wel recht doen aan die analyse”, zegt De Jonge, die benadrukt dat dat ‘niet makkelijk’ zal zijn.

Omdat de coronakoersen al weken de verkeerde kant opgaan, suggereren ziekenhuizen, experts maar ook ouderenbond ANBO de herinvoering van restricties. Ze pleiten onder meer voor lokale lockdowns of een strikter thuiswerkadvies, ook gaan er stemmen op om de anderhalve meterregel weer van stal te halen.

Lees ook: Arbodiensten roepen op: werkgevers, kom met snotneusprotocol deze herfst

,,De zorgen uit de zorg hoor ik”, zegt De Jonge. ,,Over de winterperiode, met de griep in aantocht. Dat vraagt bereidheid om maatregelen te nemen die kwetsbaren en de zorg beschermen.”

Artsen willen niet weer reguliere ingrepen uitstellen vanwege coronadrukte

In totaal liggen er momenteel 796 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat waren er tijdens eerdere golven soms veel meer. Maar artsen willen niet weer reguliere ingrepen uitstellen vanwege coronadrukte nu iedereen de kans op een vaccin gehad heeft. Ook is er minder verpleegkundig personeel beschikbaar. Daardoor is de opnamecapaciteit beperkt.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel was vorige week nog voorzichtig optimistisch. Harde lockdownregels - als winkel- en schoolsluiting of avondklok - zijn komende winter volgens de RIVM-directeur waarschijnlijk niet nodig, nu ruim 8 op de 10 mensen van 12 jaar en ouder gevaccineerd is. ,,We zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins.”

Vier op de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis is niet ingeënt, zo blijkt uit de laatste gegevens. De kans om na volledige vaccinatie alsnog met corona op de IC terecht te komen is zo’n 33 keer kleiner dan zonder prik. De vaccinatiegraad verder opkrikken, zou de zorg flink dus ontlasten. Maar met 87 procent van de volwassenen die ten minste één inenting gehad heeft, nadert die graad zijn geschatte plafond.

Vroegere horecasluitingstijden en kleinere groepsgroottes kunnen weer in beeld komen

De aantallen infecties en ziekenhuisopnames namen vorige week verder toe. Gisteren turfde het RIVM 6350 nieuwe besmettingen. Gemiddeld komen nu dagelijks 87 nieuwe coronapatiënten op een verpleegbed terecht, en 17 op de intensive care.

Als deze aantallen per dag de 100 (in het ziekenhuis) en 25 (op de IC) passeren, is de situatie ‘ernstig’ bereikt en komen volgens kabinetsbeleid maatregelen als thuiswerkadvies, anderhalve meterregel, vroegere horecasluitingstijden en kleinere groepsgroottes weer in beeld. Al is dat geen automatisme, benadrukken betrokken bewindspersonen steeds.

Lees ook: QR-code personeel verplicht in 'verschillende sectoren', wettelijk niet toegestaan

Maatregelen-dilemma Rutte en De Jonge

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge staan voor een dilemma. Het vertrouwen in de corona-aanpak is gekelderd sinds de start van de pandemie. In het begin van de crisis was dik zeventig procent van de Nederlanders (zeer) positief over het coronabeleid, dat is nu nog minder dan dertig procent. Ook in het parlement slinkt de steun.

En terwijl de overgrote meerderheid van de bevolking gekozen heeft voor het vaccin daalt het draagvlak voor maatregelen als thuiswerken en afstand houden. Daardoor is het de vraag hoeveel effect eventuele restricties nog hebben. En als het kabinet er daadwerkelijk voor kiest om bepaalde restricties alleen voor ongevaccineerden te laten gelden, gaat ook het principe overboord dat niemand buitengesloten wordt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws