Nieuws Maatregelen

Kabinet lijkt corona-teugels volgende week fors te laten vieren, wel met coronapas

Er is een aanzienlijke kans dat het kabinet de maatregelen fors gaat versoepelen. Den Haag bespreekt in de komende week onder meer het coronatoegangsbewijs voor de horeca. Rutte en zijn team hebben een gunstig beeld over de ontwikkeling van het virus, aldus bronnen tegen het AD. De coronapas blijft vermoedelijk nog wel even nodig.

Van onze redactie 8 februari 2022

Laatste update: 9 februari 2022 00:45

Kuipers 4 februari 2022

Nieuwsuur: ,,Het kan zijn dat minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de volgende persconferentie alleen doet.'' Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Kortom, volgende week kunnen we waarschijnlijk verdere versoepelingen verwachten, aldus ingewijden tegen het AD. Dat betekent overigens niet dat de hele samenleving vanaf volgende week weer open kan. ,,De situatie in ziekenhuizen is stabiel, al zijn er wel zorgen over personeelsuitval”, zegt een bron. Komende vrijdag bespreekt het Outbreak Management Team (OMT) de mogelijkheden, dinsdag besluit het kabinet en volgt er die avond weer een coronapersconferentie.

Die persconferentie zal zorgminister Ernst Kuipers op zich nemen. Premier Rutte is die avond afwezig, hij zit dan in de Eerste Kamer voor een debat.

'Als de RIVM-prognoses ruimte bieden zou ook de nachthoreca weer open kunnen, bijvoorbeeld met verplicht testen voor toegang'

Meer mensen mét QR-code bij het café naar binnen lijkt waarschijnlijke maatregel

Voor afschaffing van het coronatoegangsbewijs is het waarschijnlijk nog te vroeg. Wel ligt er volgens het AD een ‘tussenstap’ in het verschiet. Zo kunnen de openingstijden van horeca en cultuur verder verruimd worden, ook het aantal gasten en bezoekers kan omhoog.

Als de RIVM-prognoses ruimte bieden zou ook het nachtleven weer open kunnen, bijvoorbeeld met testplicht voor toegang (1G). Voor ‘alle remmen los’ is het volgens de bron komende week vermoedelijk nog te vroeg. Waarschijnlijk blijven er beperkende maatregelen gelden, waaronder de huidige coronapas (3G).

Lees ook: Nachthoreca zet openingsactie na overleg met minister door

Nachthoreca zet zaterdag geplande openingsactie De Nacht Staat Op door

Maandag werd bekend dat de nachthoreca de voor zaterdag geplande openingsactie De Nacht Staat Op doorzet. Dat beloofde Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) na een gesprek met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC. De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht.

Een groep met onder meer ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers en voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer pleit voor het direct afschaffen van het coronatoegangsbewijs in alle vormen. Nu de omikronvariant het overneemt, heeft 'de QR-code nog minder nut en vormt het een nog grotere inbreuk op grondrechten'. De petitie die eind vorige week in het leven werd geroepen, is maandagavond door ruim 700.000 mensen ondertekend.

Lees ook: Onverdeeld Open: ruim 800.000 mensen steunen protestcoalitie met Duncan Stutterheim tegen coronapas

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws