Nieuws Maatregelen

Kabinet: versoepeling coronamaatregelen niet voor 28 april

De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat heeft het kabinet vanmiddag afgesproken in het Catshuis.

Hans van Soest (AD) 11 april 2021

Binnenhof hofvijver torentje mark rutte den haag

De hoop was dat de huidige coronamaatregelen al vanaf volgende week konden worden versoepeld. Maar dat is te vroeg. Het aantal besmettingen is nog te hoog. Vandaag meldde het RIVM 8288 nieuwe besmettingen. Terrassen blijven dus tot ná Koningsdag gesloten en ook de avondklok blijft tot in elk geval het einde van de maand.

Aan het AD: ,,De piek is in zicht, maar we kunnen pas versoepelen als we daar overheen zijn’’, laat een woordvoerder namens het kabinet weten. Komende dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. Die avond zal er weer een persconferentie worden gehouden door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). ,,Voorlopig houden we rekening met een eerste stap die we kunnen zetten per 28 april.’’

l Teruglezen: de persconferentie van 13 april

Het kabinet heeft vorige week wel aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd te kijken naar een plan om de samenleving weer te openen. In dat plan stond onder andere dat de terrassen weer open zouden kunnen op 21 april. Dat blijkt dus te vroeg. Volgens OMT’ers is het volgende week nog niet verantwoord.

In het plan staat ook dat winkels weer meer klanten kunnen ontvangen, dat de avondklok wordt afgeschaft en dat de bezoekregeling thuis weer wordt uitgebreid. Nu is het advies nog om niet meer dan één bezoeker thuis te ontvangen. Dit schuift dus allemaal een week op. Ook is niet gezegd dat dan al die versoepelingen door kunnen gaan, of dat er slechts enkelen worden doorgevoerd.

Lees ook: INretail: 'Verbijsterd als versoepeling coronamaatregelen niet doorgaat'

Dilemma

Eerder temperde De Jonge de verwachtingen al. Het lijkt erop dat de derde golf weliswaar minder hevig wordt dan vooraf gedacht, maar nog steeds zien ziekenhuizen het aantal coronapatiënten stijgen. ,,We gaan geen domme dingen doen voor de zorg’’, zei De Jonge in televisieprogramma Beau.

Het kabinet zit met een dilemma. Want hoewel de ziekenhuizen nog de handen vol hebben aan coronapatiënten en het aantal besmettingen nog steeds hoog is, zijn de ontwikkelingen achter de cijfers wel gunstig. Het zogeheten R-getal (hoeveel personen worden aangestoken door een besmet iemand) lijkt weer gezakt. Dat zou betekenen dat de epidemie op zijn retour is. Doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, zijn ook steeds meer mensen veilig. Reden voor het kabinet om nu na te denken over afbouw van de lockdown. De vraag is alleen: per wanneer?

De hoop dat dat al per 21 april zou kunnen, bleek dus te voorbarig. Daarvoor gaat het nog net niet goed genoeg. Ook is het kabinet huiverig om nu al iets te beloven met het risico dat dat over een week weer moet worden ingetrokken. Het verloop van de pandemie is nog grillig. In de ons omringende landen zijn de coronamaatregelen juist net weer aangescherpt.

Het kabinet praatte vanmiddag ook over heropening van het hoger onderwijs per 26 april. Studenten zouden dan met behulp van sneltests weer veilig colleges kunnen volgen op hun hogeschool of universiteit. Dinsdagochtend praat het hele kabinet over de verdere corona-aanpak. Die avond is er weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister De Jonge.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws