Nieuws Maatregelen

Kabinet versoepelt coronamaatregelen per 5 juni

Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen worden afgeschaald, besluit het kabinet vrijdag, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond om 19.00 uur geeft het kabinet daar verdere toelichting over in een extra persconferentie.

De Ondernemer / ANP 26 mei 2021

Hugo de Jonge persco versoepelingen corona maatregelen anp web

Demissionair minister Hugo de Jonge: ,,Alle seinen staan op groen." Foto: ANP

Lees ook: Teruglezen: persconferentie 28 mei. Rutte: 'Dit is feitelijk het einde van de lockdown'

Eerder stond 9 juni op de planning voor de volgende fase van het zogeheten openingsplan. Volgens het plan kunnen mensen na de derde stap weer maximaal vier bezoekers thuis ontvangen en kan de horeca ook binnen weer gasten bedienen. Hier vallen ook cafés en kroegen onder, de zogeheten "natte horeca". Eerder zou alleen horeca opengaan voor uit eten, maar het kabinet wil af van het onderscheid tussen "natte" en "droge" horeca.

Lees ook: Snellere versoepeling: KHN in gesprek met kabinet

Ook zouden culturele instellingen zoals musea de deuren weer kunnen openen. Of de volledige derde stap van het openingsplan op 5 juni al gezet kan worden, kon De Jonge woensdag niet zeggen. Wel zijn eerdere versoepelingen al mogelijk, omdat alle coronacijfers de goede kant op gaan. "Alle seinen staan op groen."

'Vrij reizen alleen voor wie volledig is gevaccineerd'

Alle seinen op groen geldt trouwens niet voor alle sectoren. Zo laat minister De Jonge tegelijk ook weten dat vrij reizen in Europa waarschijnlijk toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland.

Lees ook: 'Verdubbeling boekingen' en 'enorme online drukte' bij reisorganisaties

Aangezien vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft ,,lijkt het logisch" om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg woensdag. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken. Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws