Nieuws Maatregelen

Terug naar kantoor maar liefst wel gevaccineerd: 'Maak het onderwerp bespreekbaar'

Leasemaatschappij LeasePlan verlangt van zijn personeel dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Mag je als onderneming zo’n verzoek doen? Coronaminister Hugo de Jong snapt het dilemma van het creëren van een veilige werkomgeving, maar de wet staat verplicht vaccineren niet toe. Werkgeversclubs VNO-NCW en ONL vinden dat ondernemers in ieder geval de keuze moeten krijgen om naar een vaccinatie of test te vragen. ,,Maak het bespreekbaar.”

Eduard Voorn 30 augustus 2021

Verplicht vaccineren om te werken

Mag je als bedrijf van je personeel verlangen alleen volledig ingeënt naar kantoor te komen? Werkgeversverenigingen: 'Maak het bespreekbaar.'Foto: Unsplash

Volgens LeasePlan is het nieuwe normaal "terug naar normaal". De onderneming vindt het belangrijk personeel wereldwijd weer op kantoor te verwelkomen. Dat helpt volgens de organisatie tegen onder andere burn-outklachten en andere problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Verder is het zaak dat collega's weer aansluiting vinden met elkaar, zo klinkt het. Het bedrijf heeft achtduizend werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor.

Lees ook: Reisaanbieders eisen vaccinatiebewijs van klanten, ANVR toont begrip

Roulatieschema voor personeel, met maximaal 50 procent van werknemers tegelijk op kantoor

Op het internationale gedeelte van de website meldt ceo Tex Gunning dat ‘geen enkele werknemer verplicht is zich te laten vaccineren’. Máár om een veilige terugkeer naar kantoor te vergemakkelijken start hij wel met gevaccineerde LeasePlanners. ,,Werknemers zullen in geen geval worden gevraagd om een vaccinatiebewijs te tonen. Elke werknemer kan ervoor kiezen thuis te blijven werken, zoals hij dat de afgelopen achttien maanden heeft gedaan.”

Het bedrijf neemt ook andere maatregelen om zijn mensen veilig te houden. Zo geldt er een roulatieschema voor personeel, waarbij maximaal 50 procent van de werknemers tegelijk op kantoor zijn zodat er voldoende afstand is.

Van vaccinatieplicht op werkvloer kan geen sprake zijn

Van een vaccinatieplicht op de werkvloer kan geen sprake zijn, zei coronaminister Hugo de Jonge maandag. ,,De wet (artikel 11 van de Grondwet - Onaantastbaarheid lichaam, red.) staat dat niet toe. We gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan", zei De Jonge, zonder specifiek in te gaan op LeasePlan.

"Als de huidige situatie onvoldoende helpt om dat gesprek op de werkvloer te voeren, zou dat kunnen leiden tot aanvullende voorstellen uit het kabinet"

Coronaminister Hugo de Jonge over vaccinatieplicht

De Jonge zegt wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. ,,Ik snap dat er dilemma's zijn. Dat betekent dat we de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan. Uit die gesprekken moet blijken “welke mogelijkheden je hebt om een veilige werksituatie te creëren.” De Jonge vindt het belangrijk dat dit soort gesprekken kunnen worden gevoerd. ,,Als het zo is dat de huidige wettelijke situatie onvoldoende helpt om dat gesprek op de werkvloer te voeren, zou dat kunnen leiden tot aanvullende voorstellen uit het kabinet."

Maar momenteel wordt er niet aan een wetswijziging gewerkt, aldus de minister. ,,Het moet blijken of dat noodzakelijk is. Als het zonder wetswijziging kan is dat beter."

Voer gesprekken op werkvloer met respect voor elkaars standpunten

Hans Biesheuvel, voorman van werkgeversorganisatie ONL, pleit voor het bespreekbaar maken van dit onderwerp. ,,Mijn advies is om met elkaar in gesprek te gaan met respect voor elkaars standpunten. Je komt er dan uit, is mijn ervaring.”

De achterban van ONL bestaat uit veel kleine en middelgrote bedrijven, waar teams vaak niet groter zijn dan zes tot zeven werknemers. ,,Organiseer als ondernemer het werk zo dat er voor iedereen aan veilige werkomgeving ontstaat. Je bent dat overigens wettelijk verplicht, maar maak het onderwerp niet loodzwaar.”

VNO-NCW pleit voor keuze om naar vaccinatie of test te vragen

Werkgeverskoepel VNO-NCW vindt dat ondernemers in ieder geval de keuze moeten krijgen om naar een vaccinatie of test te vragen. ,,Zo ontstaat meer richting over wat kan en niet", zegt een woordvoerder, die daarbij benadrukt dat de privacy gewaarborgd moet zijn. Volgens de koepel leeft het onderwerp bij leden. ,,Wij zien dat ondernemers erg bezig zijn met wat ze wel en niet mogen vragen op het vlak van vaccineren en er vaker vragen over hebben."

Dat was een maand geleden nog anders, toen VNO-NCW zei dat de discussie nauwelijks speelde bij de achterban. De werkgeversorganisatie denkt dat de extra belangstelling komt door een verdere terugkeer naar kantoor, mogelijk vanaf 20 september. Voor die datum heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronaregels aangekondigd als de situatie dat toelaat.

Lees ook: Na ophef Google: werkgever mag personeel niet verplichten tot vaccinatie

Vakbonden fel tegen verplicht stellen van vaccinatie

Het is onacceptabel dat werkgevers hun werknemers verplichten om zich te laten vaccineren, zeggen FNV en CNV over het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan voor een vaccinatie-eis voor kantoorpersoneel. ,,Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht. LeasePlan gaat hiermee een grens over die voor ons niet acceptabel is", aldus voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV.

Over het algemeen kreeg FNV nog niet veel belletjes over de kwestie rond verplicht vaccineren vanuit de baas. ,,Daarom gaan wij ervan uit dat er onder onze leden weinig werkgevers zijn die het opleggen", zegt een woordvoerder.

"Er is op dit moment geen vaccinatieplicht. We houden de richtlijnen van de overheid op dit punt nauwlettend in de gaten"

Woordvoerder Uber

Uber en Facebook in Nederland kennen geen vaccinatieplicht

Taxi-app Uber en techbedrijf Facebook laten weten dat er in Nederland nog geen vaccinatieplicht voor werknemers zal gelden. In de Verenigde Staten hebben Uber en Facebook, maar ook Google werknemers al wel verplicht gevaccineerd te zijn. ,,Er is op dit moment geen vaccinatieplicht en we houden de richtlijnen van de overheid op dit punt nauwlettend in de gaten", zegt een woordvoerder van Uber in Nederland. Voor het hoofdkantoor in Amsterdam geldt thuiswerken. Medewerkers die wel naar kantoor willen, moeten afstand houden en mondkapjes dragen.

Facebook laat weten dat er op dit moment nog niets te zeggen valt met betrekking tot de vaccinatieplicht van de Nederlandse werknemers van Facebook. ,,Mocht dat veranderen, dan laten we dat weten", zegt het bedrijf in een reactie. Verder werken medewerkers nog niet vanaf het Nederlandse Facebookkantoor.

Microsoft Nederland anticipeert op het komende kabinetsbesluit

Microsoft Nederland meldt in aanloop naar een nieuw kabinetsbesluit op 17 september te anticiperen op een mogelijke heropening van de kantoren in Nederland. ,,Mochten wij weer opengaan dan zal dat nog altijd op basis van restricties zijn. Ook blijven de anderhalvemetermaatregel en een gezondsheidscheck vooraf verplicht", aldus een woordvoerster. Het bedrijf, dat verder niets zegt over een vaccinatieplicht, zegt altijd de coronarichtlijnen van het RIVM en het kabinet te volgen. ,,Op dit moment hanteren wij daarom nog altijd het thuiswerkadvies en is het Nederlandse kantoor nog gesloten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws