Nieuws Maatregelen

Kapper Sieta durft geen nieuwe NOW-aanvraag aan: ‘Moet 5000 euro terugbetalen van eerste lockdown’

Kapper Sieta durft geen NOW-loonsubsidie meer aan te vragen voor haar drie medewerkers. Ze betaalt hun salarissen nu uit de overwaarde van haar net verkochte huis. ,,Liever had ik mijn spaargeld niet opgegeten.”

Natasja de Groot (AD) 10 januari 2022

Sieta de Rooij NOW loonsteun lockdown kappers corona

Sieta de Rooij kreeg in de eerste lockdown ongemerkt te veel coronasteun, die ze nu moet terugbetalen. Nu durft ze geen overheidsgeld meer aan te nemen. Foto: Niels de Vries

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Bedremmeld tuurt Sieta de Rooij (51) rond in haar kapsalon in Heerenveen, schrijft het AD. Geen klanten, geen gezellige kletspraatjes, geen geur van verf of andere haarproducten, geen geluid van knippende scharen. ,,Normaal is het hier een gezellige drukte. We zijn een dorpskapper, hoewel Heerenveen natuurlijk geen dorp is, maar het is een beetje ons kent ons”, vertelt de eigenaresse trots.

Bijna tien jaar geleden opende ze Sieta’s Kapsalon en ze hoopt nog minstens tien jaar door te kunnen. Maar af en toe zakt de moed haar in de schoenen. ,,Dat is niet zozeer vanwege het geld. Ja, dat is vervelend en naar, maar ik mis vooral mijn werk, de meiden, de klanten. De salon is mijn kindje. En ik zou niets liever willen dan mijn kindje onderhouden. Dat het nu weer niet kan, is zo frustrerend.”

Rekening eerste lockdown tegenvaller

Ze hoopt dat snel betere tijden aanbreken, maar voorlopig is het jaar niet best begonnen. De lockdown houdt hoogstwaarschijnlijk nog even aan. En een andere tegenvaller: ze moet vanaf deze maand de te veel ontvangen loonsubsidie terugbetalen. Het gaat om 150 euro per maand, gedurende drie jaar.

Ze had tijdens de eerste lockdown 90 procent NOW-steun aangevraagd om haar drie medewerkers te kunnen doorbetalen. Over de periode maart tot en met 11 mei 2020 kreeg ze 6500 euro, maar ze heeft gezien haar omzetcijfers meer ontvangen dan waar ze recht op had en dus moet ze 5000 euro terugbetalen. ,,En tja, dat is alleen nog maar de rekening van de eerste lockdown”, verzucht ze.

Lees ook: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’

De Rooij houdt haar hart vast, want de rekening van de tweede volgt ongetwijfeld. En dan moet ze deze maand ook nog eens beginnen met het terugbetalen van een bedrijfslening van 10.000 euro die ze heeft afgesloten voor vaste lasten. ,,Toen de eerste lockdown werd afgekondigd, greep ik alle steun aan en ik moet zeggen: die steun heeft geholpen. Maar ik heb er nooit bij stilgestaan wat de financiële gevolgen kunnen zijn. Eigenlijk had de overheid duidelijker moeten zijn over de regelingen of nog beter: alle schade moeten vergoeden.”

Loon medewerkers uit verkoop huis

Ze had nu met de nieuwe lockdown weer een beroep kunnen doen op de NOW-regeling, maar ze durft het niet aan. ,,Net voor de lockdown kwamen heel veel mensen nog snel langs om geknipt te worden. En omdat de prijzen per behandeling iets omhoog zijn gegaan ben ik bang dat ik toch weer moet terugbetalen. Ik wil gewoon geen nieuwe schulden maken.”

En dus betaalt ze haar drie medewerkers nu uit de verkoop van haar huis. Niet dat ze haar woning heeft verkocht vanwege alle financiële rampspoed, benadrukt ze. ,,Nee, de verkoop zat er al even aan te komen.” Ze is vorig jaar gescheiden en van de gedeelde verkoopsom kan ze wel een tijdje vooruit. ,,Maar ja, liever had ik mijn spaargeld niet opgegeten.”

"Normaliter komt er zo’n 8000 tot 10.000 euro per maand binnen. Ik draaide hiervoor geen megawinsten hoor, maar ik kon er een leuke boterham van eten"

Hoop gevestigd op huurbaas

Ze hoopt dat de huurbaas van haar winkelpand de huur weer wil halveren, zoals met de vorige twee lockdowns. In dat geval komen haar vaste bedrijfslasten uit op 6500 euro (inclusief loonheffingen, salarissen, de halve huur, pensioenen, gas en licht). ,,Normaliter komt er zo’n 8000 tot 10.000 euro per maand binnen. Ik draaide hiervoor geen megawinsten hoor, maar ik kon er een leuke boterham van eten. Zeker toen ik nog met mijn partner was.”

Een nieuwe woning heeft Sieta nog niet: ze woont nu tijdelijk in bij haar schoonzoon en op 9 februari krijgt ze waarschijnlijk de sleutel van haar huurhuis. Wat haar op de been houdt? ,,Ik heb in 2018 borstkanker gehad en dat heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik heb vijf kinderen, of eigenlijk zes als ik mijn zaak meetel, en ik heb geweldig lieve kleinkinderen. Ik kan zo genieten van die lach op hun snoetjes of van zoiets simpels als een bloempje dat groeit.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws