Nieuws Maatregelen

Kappers over heropening: 'Ik heb 350 reserveringen staan'

Na een stortvloed aan reserveringen te hebben ontvangen, konden kappers woensdag dan eindelijk beginnen aan hun inhaalslag. Liefst elf weken lang moesten zij de deuren gesloten houden, leefden veel van hen in onzekerheid over hun voortbestaan en investeerden sommigen zelfs al in andere werkzaamheden. ,,Toen er alleen al werd gespeculeerd over een mogelijke heropening van de kappers, stroomden de app’jes al binnen.”

Robbert Daalder 3 maart 2021

Kappers heropening gasgeven

Na elf weken lang gesloten te zijn, konden kappers woensdag eindelijk weer aan de slag. Foto: ANP

,,Kapsalon Gerard Beentjes, met Gerard. Ik heb echt geen tijd voor een telefonisch interview, maar schrijf maar op dat ik in een week tijd 350 reserveringen heb gedaan en de komende drie weken helemaal vol zit. Ja, het is een ongekende chaos en we werken de komende tijd van 8 tot 20 uur. Oké? Succes met je verhaal!”

Waar deze kapper uit Bergen nog de tijd neemt voor een zeer korte reactie op de huidige situatie, zegt een medewerker van het Rotterdamse Schorum dat er nu geen tijd is voor een interview. ,,Zet je vragen maar even in een mailtje, dan sturen we je later wel een antwoord”, klinkt het aan de andere kant van de lijn.

Lees ook: Kapper knipt in historische kerk om aan grote vraag te voldoen: ‘Unieke ervaring’

Een stroom aan reserveringsverzoeken

Zzp-ondernemer Ramona van den Belt slaagt er wel in om even vijf minuten vrij te maken. De Alkmaarse kapster geeft aan leuke reacties te hebben ontvangen toen bekend werd dat ze de deuren van haar salon MOON MOON weer mocht openen. ,,Het is leuk om iedereen na zo’n lange periode weer te mogen zien. Toch is er ook wel veel op mij afgekomen hoor. Toen er alleen al werd gespeculeerd over een mogelijke heropening van de kappers, stroomden de app’jes al binnen.”

"Wie zegt dat we nu wel open mogen blijven? We moesten al twee keer eerder dicht. Op dit moment heb ik nog niet de drive die ik twee jaar geleden nog wel had"

Ramona van den Belt, eigenaresse kapsalon MOON MOON

Van den Belt ontving naar eigen zeggen zo’n 150 reserveringsverzoeken die haar planningsvermogen aardig op de proef stelden. ,,Bijna niemand benadert een kapper nog per telefoon, alles gaat via de app. Wanneer ik dan een datum en tijdstip voorstelde, duurde het soms even voordat een klant weer reageerde. Er liep dus van alles door elkaar heen. Toch is het allemaal goed gekomen. De komende drie weken zijn nu volgepland. Mensen met wat minder haast vinden het ook prettig om alvast een plekje te hebben, dus die staan nu in de agenda voor later.”

Tekst gaat verder onder de foto van Ramona van den Belt.

,,Ik ben er blij mee dat ik nu weer een salaris verdien”, gaat ze verder. ,,Al heb ik nog niet zoveel vertrouwen in de toekomst. Wie zegt dat we nu wel open mogen blijven? We moesten al twee keer eerder dicht. Dat heeft er nu voor gezorgd dat we vanuit stilstand ineens 200 kilometer per uur moeten gaan. Nogmaals, ik ben blij dat ik weer mag werken, maar knippen in het oude ritme zit er voorlopig niet in.”

Investeren in andere passie naast knippen

Hoewel het weerzien met haar klanten voor goede energie zorgt, merkt Van den Belt dat ze wat sceptisch is geworden. ,,Op dit moment heb ik nog niet de drive die ik twee jaar geleden nog wel had. Mede daardoor heb ik een aantal weken geleden geïnvesteerd in pottenbakkersmateriaal en een keramiekoven. Het is mijn andere passie. Hopelijk kan ik het bakken en knippen straks een beetje met elkaar combineren.”

Lees ook: Ook Kapper Sonja mogelijk weer open: 'Blij, maar toch ook twijfels'

Kinki Kappers ervaart 'kerstdrukte'

Waar zzp-ondernemers tot aan de nek in het werk zitten, geldt dat natuurlijk ook voor de grote ketens. Kinki Kappers is daar een voorbeeld van. Josien Kox is woordvoerder namens de keten met 39 filialen door heel Nederland en beaamt dat haar werkgever is overspoeld met reserveringen. ,,Kappers zitten op een positieve manier het liefst met de handen in het haar en dus zijn we er blij mee dat we weer open mogen.”

"Het is een bijzondere tijd. Kappers zijn nog nooit zo populair geweest"

Josien Kox, woordvoerder Kinki Kappers

Hoewel de vraag groter is dan het aanbod, doet Kinki er alles aan om zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen. Zo wordt er continu geschakeld met de bedrijfsleiders van alle filialen om te kijken of de openingstijden verruimd kunnen worden, hoe de lokale overheid daarin staat en of het personeel het allemaal wel aankan. ,,Iedere vestiging heeft weer een andere hoeveelheid stoelen en mensen en dus moeten we maatwerk leveren."

Tekst gaat verder onder de foto van Josien Kox. Foto: Kinki Kappers

,,We willen de gezondheid binnen het bedrijf goed in het oog houden”, zegt Kox daarover. ,,Het is kerstdrukte, zoals wij het noemen. Maar dan niet een paar dagen, maar een paar weken. Na elf weken stil te hebben gestaan, maken we nu een inhaalslag. Zowel fysiek als mentaal."

Kinki Kappers ontving 'ontzettend veel liefde'

,,Die lockdown hakte er flink in, maar gelukkig hebben onze franchisenemers het allemaal overleefd. Het is een bijzondere tijd. Kappers zijn nog nooit zo populair geweest. We hebben ontzettend veel liefde ontvangen en daarom proberen we zoveel als mogelijk met afspraken te schuiven om voor iedereen iets terug te kunnen doen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.