Nieuws Maatregelen

Horeca wil heropening desnoods afdwingen via Tweede Kamer

Als het kabinet deze week nog geen duidelijkheid geeft over mogelijke heropening van de horeca, wil branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland proberen om donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer via moties en directe stemmingen een heropening af te dwingen.

Van onze redactie 18 januari 2022

Cafe open bar horeca unsplash

Koninklijke Horeca Nederland wil via Tweede Kamer heropening horeca afdwingen.Foto: Unsplash

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwijst naar een eerder aangenomen motie die bepaalt dat sectoren bij versoepelingen gelijk op moeten gaan. ,,Die heeft het nieuwe kabinet bij de afgelopen persconferentie naast zich neergelegd. Dat is kwalijk”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Beljaarts reageert op de oproep van Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls om deze week al meer duidelijkheid te geven aan de horeca en cultuursector over mogelijke heropening. Volgens KHN zijn er veel Kamerleden die de horeca een warm hart toedragen. De branchevereniging hoopt dat een heropening afdwingen via de Kamer niet nodig is. ,,Maar als het kabinet voet bij stuk houdt, dan moeten we dit via de Kamer doen", aldus Beljaarts.

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'

Petitie horeca aan Kamerleden 30.000 keer getekend

Dinsdag 25 januari staat een nieuwe persconferentie gepland. Dan zouden de horeca, cultuur- en evenementensector prioriteit krijgen. ,,Wat helemaal onacceptabel is, is als 25 januari blijkt dat de heropening verder de toekomst in wordt geduwd, omdat we zoveel voorbereidingstijd nodig zouden hebben. Dat argument gaat niet op, daarom willen we het deze week nog weten", zegt Beljaarts.

Donderdag biedt KHN Tweede Kamerleden ook een ruim 30.000 keer ondertekende petitie voor de heropening van de horeca aan. Ook komt KHN met een vernieuwde routekaart. Daarin wil de branchevereniging zeker geen sluitingstijd om 17.00 uur, maar een 'inloopstop' om 22.00 uur. Veel horecaondernemers verdienen meer in de avonduren dan overdag, zo beredeneert KHN.

KHN wil dat Nederland in april terug gaat naar normaal

Als het aan de horecabrancheorganisatie ligt, gaat Nederland vanaf april weer terug naar normaal. ,,Want we moeten niet steeds in een situatie van beperkingen komen." Beljaarts verwijst naar het Britse en Spaanse overheidsbeleid om het coronavirus als endemisch te beschouwen, wat betekent dat de samenleving ermee moet leren leven. ,,We staan niet positief tegenover langetermijnplannen van restricties en seizoensinvloeden."

Luister hieronder naar ons podcast-interview met KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws